Sputniki, kruche i z bakaliową załogą
Z pewną nieśmiałością zaczęłam jeść orzechy włoskie i miodu troszkę, mojego ukochanego gryczanego.
Nic
się nie dzieje, powiem więcej, od kilku dni wysypki jakby zblakły. Albo
zaczął wreszcie działać Ketotifen przepisany przez alergologa, albo cud
jakiś nastąpił. Dziwne to jakieś, wysypki były cały czas, czyli 2 i pół
tygodnia, podawania leku a teraz nie ma... wróćmy jednak do orzechów.
Uwielbiam
je i bardzo tęskniłam za ich smakiem. Odważyłam się spróbować i zaraz
potem wpadł mi pomysł na przepyszne ciastka. Formę mają latających
talerzyków a jakie delikatesy czają się w środku spójrzcie sami!!!
ciasto:
80 g cukru
100 g margaryny lub masła
1 małe jajko lub 2 przepiórcze
szczypta soli
200 g mąki pszennej
łyżka zimnego mleka lub śmietany
nadzienie:
po 30 g eko rodzynek, tłuczonych orzechów włoskich i migdałów w płatkach
łyżka margaryny lub masła
łyżeczka miodu
W
misce siekamy nożem mało z cukrem i mąką, dodajemy jajko, sól i mleko.
Szybko zagniatamy ciasto. Możemy schłodzić je w lodówce jeśli bardzo
klei się do rąk.
W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem. Wrzucamy bakalie i mieszamy.
Ciasto
rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie. Wykrawamy kółka grubości ok 3
mm. Musi być ich parzysta ilość. Na połowę kółek nakładamy po łyżeczce
farszu. Przykrywamy pozostałymi kółkami. Brzegi sklejamy palcami i
ząbkujemy widelcem.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia ok 15 minut w 180 st.C.
Mniam, brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńsą pyszne... niestety wlatują do brzucha z prędkością iście sputnikową :(
Usuńtakich sputników na niebie życzyłabym sobie całe mnóstwo! :) no i miód gryczany... mmmmmm
OdpowiedzUsuń:) fajnie, ze nie tylko ja lubię gryczany :)
UsuńJak Ty kusisz ;)
OdpowiedzUsuńFajne takie UFO, hihi ;)
OdpowiedzUsuńhehe a jakie dobre!
Usuńfajne to nadzienie, oj fajne:D
OdpowiedzUsuńwyglądają nieziemsko! i pewnie smakują obłędnie :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńMarzę, by choć jeden taki sputnik wylądował teraz u mnie!
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Pozdrawiam Cię:)
wysyłam jeden w misje do Ciebie :) pozdrowionka ślę :)
UsuńSputniki świetne, mam tylko jedno zastrzeżenie - rodzynki, ale gdyby podmienić na żurawinę to byłoby "cacy" :)
OdpowiedzUsuńz żurawina na 100% były by pyszne!
UsuńBArdzo fajne ciacha - proste a jakie efektowne!
OdpowiedzUsuńale pyszności :) kiedys stroniłam od bakalii... dzisiaj jem je praktycznie codziennie
OdpowiedzUsuńto spróbuj tych ciastek! ja uwielbiam!
Usuń