Sputniki, kruche i z bakaliową załogą

Z pewną nieśmiałością zaczęłam jeść orzechy włoskie i miodu troszkę, mojego ukochanego gryczanego. 
Nic się nie dzieje, powiem więcej, od kilku dni wysypki jakby zblakły. Albo zaczął wreszcie działać Ketotifen przepisany przez alergologa, albo cud jakiś nastąpił. Dziwne to jakieś, wysypki były cały czas, czyli 2 i pół tygodnia, podawania leku a teraz nie ma... wróćmy jednak do orzechów. 
Uwielbiam je i bardzo tęskniłam za ich smakiem. Odważyłam się spróbować i zaraz potem wpadł mi pomysł na przepyszne ciastka. Formę mają latających talerzyków a jakie delikatesy czają się w środku spójrzcie sami!!!


ciasto:
80 g cukru
100 g margaryny lub masła
1 małe jajko lub 2 przepiórcze
szczypta soli
200 g mąki pszennej
łyżka zimnego mleka lub śmietany

nadzienie:
po 30 g eko rodzynek, tłuczonych orzechów włoskich i migdałów w płatkach
łyżka margaryny lub masła
łyżeczka miodu

W misce siekamy nożem mało z cukrem i mąką, dodajemy jajko, sól i mleko. Szybko zagniatamy ciasto. Możemy schłodzić je w lodówce jeśli bardzo klei się do rąk.
W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem. Wrzucamy bakalie i mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie. Wykrawamy kółka grubości ok 3 mm. Musi być ich parzysta ilość. Na połowę kółek nakładamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy pozostałymi kółkami. Brzegi sklejamy palcami i ząbkujemy widelcem.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia ok 15 minut w 180 st.C.


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. są pyszne... niestety wlatują do brzucha z prędkością iście sputnikową :(

      Usuń
  2. takich sputników na niebie życzyłabym sobie całe mnóstwo! :) no i miód gryczany... mmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne to nadzienie, oj fajne:D

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają nieziemsko! i pewnie smakują obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzę, by choć jeden taki sputnik wylądował teraz u mnie!
    Wspaniałe! Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wysyłam jeden w misje do Ciebie :) pozdrowionka ślę :)

      Usuń
  6. Sputniki świetne, mam tylko jedno zastrzeżenie - rodzynki, ale gdyby podmienić na żurawinę to byłoby "cacy" :)

    OdpowiedzUsuń
  7. BArdzo fajne ciacha - proste a jakie efektowne!

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pyszności :) kiedys stroniłam od bakalii... dzisiaj jem je praktycznie codziennie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty