Fioletowa Śledziowa czyli Środowe Rybki odc.29
Kiedy otworzyłam wór z ziemniakami, jaki dostałam na warsztatach, okazało się, że w środku są również ziemniaki fioletowe.
Mieliście je kiedyś na talerzu? ja po raz pierwszy miałam w Nosowie a od wczoraj mam u siebie w domu.
Postanowiłam połączyć je z burakami, śledziem i szczypiorkiem w prostej sałatce, na która właśnie miałam chrapkę.
Fioletowa Śledziowa
3 fioletowe ziemniaki, ugotowane w mundurkach w osolonej wodzie
2 buraki, przekrojone i upieczone w folii aluminiowej, w 200 st.C, przez ok 45 minut
2 filety śledziowe, marynowane
1 konserwowy ogórek
1/2 antonówki
3 pędy szczypiorku od dymki
1 łyzka majonezu
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z jabłkiem. Śledzia osączmy i kroimy w małe kawałki. Ogórka również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i przyprawami oraz posiekanym grubo szczypiorem. Podajemy sałatkę posypaną dodatkowo zieleniną.
Na taką sałatkę to i ja mam chrapkę:)
OdpowiedzUsuńCzy te ziemniaki smakują inaczej niż białe?
smakują podobnie, nie rozwalają się i są tak jakby delikatniejsze :)
UsuńNie "działałam" jeszcze z filetowymi ziemniakami, jak będę miała okazję to na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam! doznania wzrokowo smakowe ciekawe :)
UsuńJestem bardzo ciekawa ich smaku, bo wyglądają niesamowicie:-)
OdpowiedzUsuń