Fioletowa Śledziowa czyli Środowe Rybki odc.29

Kiedy otworzyłam wór z ziemniakami, jaki dostałam na warsztatach, okazało się, że w środku są również ziemniaki fioletowe. 
Mieliście je kiedyś na talerzu? ja po raz pierwszy miałam w Nosowie a od wczoraj mam u siebie w domu. 
Postanowiłam połączyć je z burakami, śledziem i szczypiorkiem w prostej sałatce, na która właśnie miałam chrapkę.


Fioletowa Śledziowa

3 fioletowe ziemniaki, ugotowane w mundurkach w osolonej wodzie
2 buraki, przekrojone i upieczone w folii aluminiowej, w 200 st.C, przez ok 45 minut
2 filety śledziowe, marynowane
1 konserwowy ogórek
1/2 antonówki
3 pędy szczypiorku od dymki
1 łyzka majonezu
sól, pieprz do smaku

Ziemniaki i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z jabłkiem. Śledzia osączmy i kroimy w małe kawałki. Ogórka również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i przyprawami oraz posiekanym grubo szczypiorem. Podajemy sałatkę posypaną dodatkowo zieleniną.


Komentarze

  1. Na taką sałatkę to i ja mam chrapkę:)
    Czy te ziemniaki smakują inaczej niż białe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakują podobnie, nie rozwalają się i są tak jakby delikatniejsze :)

      Usuń
  2. Nie "działałam" jeszcze z filetowymi ziemniakami, jak będę miała okazję to na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam! doznania wzrokowo smakowe ciekawe :)

      Usuń
  3. Jestem bardzo ciekawa ich smaku, bo wyglądają niesamowicie:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty