Krem z Pieczonej Papryki czyli Zupowy Wtorek odc.33
Na bazie zupy zobaczonej w "Moich smakach życia" zrobiłam ten żółciutki aromatyczny krem. Wspaniały! Córcia przeświadczona tudzież przekonana przeze mnie, że je zupę z żółtych pomidorów zjadła dwie miseczki :) do zdjęć pozuje miseczka z motywem ziemniaka, TA przywieziona z Nosowa :)
Krem z Pieczonej Papryki
6 żółtych papryk
4 ziemniaki średniej wielkości, obrane, umyte i pokrojone w kostkę
1 cebula, posiekana
1 liść laurowy
kilka listków rozmarynu, posiekane
1 litr bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
Papryki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Pieczemy w 200 st.C ok 20 minut. Wkładamy je do plastikowego pudełka, zamykamy pokrywkę i czekamy aż wystygną.
Gdy są zimne wyjmujemy je i zdejmujemy skórkę. Kroimy na spore kawałki.
W rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy cebulę i szklimy, dorzucamy ziemniaki z rozmarynem i smażymy ok 5 minut. Dokładamy paprykę, liść i zalewamy gorącym bulionem.
Gotujemy ok 20 minut. Wyjmujemy listek. Miksujemy całość na krem, doprawiamy sola i pieprzem.
Podajemy z grzankami.
Wygląda przepysznie!! ;)
OdpowiedzUsuńO! Fajna i prosta. A ciekawe jak smakowałaby wersja z czerwonych pomidorów;)))
OdpowiedzUsuńA ja przed chwilą miałam takie danie, że porwało mnie, podrzuciło i zakręciło tak, że aż talerz wylizałam.
Dogodziło mi porządnie. Może jutro uda się już przepis wrzucić i fotki:)
Pa!
he he :) ciekawa jestem dania bardzo!!!
Usuńmusi być pyszny, bardzo ładny kolor:)
OdpowiedzUsuńjest pysznie paprykowy :)
Usuń