Czary Mary i Puszysty Placek Drożdżowy z Owocami czyli poWeekendowe Łakocie odc.35

Lubię czytać książki i to bardzo. Poznawać nowe kultury, dawne dzieje ale i odpływać do nieograniczonych światów fantazji. Moja mama zawsze czytała, czy to w metrze, przy każdej pitej herbacie czy jedzonej kanapce. Były to głównie pozycje mocno tkwiące fabułą w rzeczywistości. Często z psychologicznymi watkami, ciężkimi w odbiorze, na pewno nie do przełknięcia dla nastolatki jaką wtedy byłam. Mama uwielbiała klimat "nurzam się w popranym życiu innych i dołuje się jeszcze bardziej". Ja z kolei szukam odskoczni od tego co mnie tutaj przytłacza i przeraża. Pewnie dlatego tak często sięgam po fantastykę. Z racji dysleksji czytam wolno ale dzięki temu delektuję się dłużej.
Tydzień temu wypożyczyłam "Gildie magów". Niby tam takie sobie czytadło ale wciągnęło mnie na dobre! jeden tom z drugim i jakby mnie nie było. Nawet weekend był tylko niby rodzinny bo czytałam właśnie. Nawet śnią mi się magowie :)
Od wczoraj pochłaniam też pierwszą serię "Wikingów".
Nie wiem jak się ma do faktycznych realiów tamtych czasów ale wciąga na pewno! i te niebieskie oczy głównego bohatera!


I wiecie co trudno mi po takiej dawce odrealnienia wrócić do codzienności. A mamy ferie więc dzieciaki szaleją, energii mimo spaceru, grania wspólnego na instrumentach czy czytania książek, im nie ubywa. Przetrwam te dwa tygodnie??? pojęcia nie mam! jutro z rana ruszamy na badania i po recepty a potem zobaczymy!

Tak czy siak czasem wchodzę do kuchni i spełniam życzenia... niczym przy dotknięciu różdżki powstają kotleciki albo taki jak ten poniżej placek drożdżowy! rewelacyjnie puszysty, niezbyt słodki, z jabłkami i borówkami, i bez mleka :) zmodyfikowałam przepis na bułeczki znaleziony w książeczce "Domowy wyrób chleba".



Puszysty Placek Drożdżowy z Owocami

na 2 placki:
1 kg maki krupczatki
500 ml mleka lub wody
20 g drożdży
3 żółtka
1 jajko
200 g  masła lub margaryny bez mlecznej
1 szkl. cukru pudru
szczypta soli
owoce
ew. bakalie i kruszonka

Mleko podgrzewamy, do kilku jego łyżek dodajemy łyżkę mąki. Drożdże mieszamy z 1/2 szkl. cukru i dodajemy do mleka. Rozczyn przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, mleko, jajko, wyrośnięty rozczyn oraz żółtka utarte z resztą cukru pudru. Na końcu dodać rozpuszczone i ostudzone masło.
Wyrabiamy dokładnie i długo by ciasto stało się gładkie, zajęło mi to ok 10 minut, miksowałam mikserem z hakiem. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie z ciasta albo formujemy bułki albo przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Układamy na wierzchu owoce, posypujemy kruszonką i odstawiamy na 30 minut by wyrosło. Zamiast układać owoce można w ciasto wgnieść dowolne bakalie. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty