Losos z makiem, z pasternakiem? a nie bo z marchewka czyli Srodowe Rybki odc.46
Mam zachwiane poczucie rzeczywistości. Co i rusz zestawiam ze sobą pogodę i inne czynniki, i nie wierze, że to już, za chwilkę... Mamy truskawki, wczoraj Małżon pierwszy raz kupił czereśnie. Lato zbliża się wielkimi krokami a ja jeszcze nie nacieszyłam się wiosną! wczoraj deszcz i wiatr dzisiaj skwar z nieba. Zapomniałam posmarować kremem Syncia i mam buraczka czerwonego, który właśnie zasypia na wersalce (swoja drogą kto w dzisiejszych czasach ma takie ustrojstwo jak wersalka?! same sofy i i narożniki...).
W sklepie kupuję rybę myśląc, że dzisiaj środa a to już czwartek! leci czas jak szalony, dzieci rosną, włosy rosną, zaliczam kolejna wizytę u fryzjera, kolejne imieniny przechodzą bez echa zostawiając jedne życzenia w wiadomościach sms. Zaraz koniec roku szkolnego, wakacje na które wcale nie czekam. Gonitwa, ciągle gonitwa.
Łosoś w maku
porcja dla 2 osób:
dwa kawałki łososia, po 100 g każdy
sól, pieprz
sok z cytryny
niebieski mak
olej do smażenia
Rybę myjemy, pozbawiamy skóry i ości. Solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 15 minut. Następnie i panierujemy w maku i smażymy po 4 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju.
W sklepie kupuję rybę myśląc, że dzisiaj środa a to już czwartek! leci czas jak szalony, dzieci rosną, włosy rosną, zaliczam kolejna wizytę u fryzjera, kolejne imieniny przechodzą bez echa zostawiając jedne życzenia w wiadomościach sms. Zaraz koniec roku szkolnego, wakacje na które wcale nie czekam. Gonitwa, ciągle gonitwa.
A miało być o rybie. W poniedziałek na blogu Smakołyki alergika pojawił się przepis na łososia w maku, nie tyle zaintrygował mnie jego smak co wygląd i musiałam go przyrządzić. Upiekłam do niego marchewki i młode ziemniaczki. Było pysznie!!! i zdrowo bo mak to bomba wapniowa :)
Łosoś w maku
porcja dla 2 osób:
dwa kawałki łososia, po 100 g każdy
sól, pieprz
sok z cytryny
niebieski mak
olej do smażenia
Rybę myjemy, pozbawiamy skóry i ości. Solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 15 minut. Następnie i panierujemy w maku i smażymy po 4 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Jak to wygląda!? Wow! :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńO!Muszę to zrobić!
OdpowiedzUsuńMi też wszystko pędzi tylko dzieci nie rosną:(
Nigdy nie panierowałam ryby w maku.
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie i ślicznie wygląda:)
Ponoć imieniny obchodzi się przez cały tydzień,
więc wszystkiego naj i niech czas nieco zwolni!:)
dziękuję stokrotnie!
Usuńświetny obiad, fajny pomysł na łososia:)
OdpowiedzUsuńa mak swiezy czy ugotowany??
OdpowiedzUsuńmak świeży :)
Usuń:) ja mam wersalki - aż dwie:)) w blokowych mieszkaniach swietnie się sprawdzają, szybko się je scieli, nie zajmują wiele miejsca, bo niestety nie kazdy moze sobie pozwolic na sypialnie z wielkim łożem... a ryba chodzi za mną....
OdpowiedzUsuń