Popekane ciastka orzechowe czyli Slodki Czwartek odc.52
Nie są ani mało kaloryczne, ani bez cukru za to są bez mleczne i bezglutenowe być mogą.
Na pewno, jeśli nie macie alergii na orzechy, polecam bo są przepyszne! i te chrupiące orzeszki... Ochy i achy wprost z bloga Addio Pomidory :)
Popękane ciastka orzechowe
250 g płatków owsianych
75 g mąki pszennej (myślę, że śmiało można zastąpić ja mąką owsianą)
100 g cukru trzcinowego
100 g masła orzechowego
100 g miękkiego masła ( u mnie margaryna bez mleczna)
100 g orzechów laskowych
Płatki owsiane mielimy dokładnie.
Łączymy z mąką i cukrem. Dodajemy masło. Wyrabiamy.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Prażymy orzechy na patelni a następnie pocierając je o siebie ścieramy z nich skórkę, ja robiłam to partiami dłońmi. Orzechy przekładamy do masy ciasteczkowej i łączymy.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
Formujemy kulki, które spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy 20 minut bez nawiewu, następnie jeszcze 10 minut
z nawiewem.
Ja piekłam 30 minut w 150 st.C cały czas z nawiewem bo się u mnie nie wyłącza.
Studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym
pojemniku.
Uwielbiam takie ciastka są bardzo smaczne, te wyglądają pięknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Och, tego mi było trzeba! Będę leczyć handrę ciastka i orzechowymi. Mam nadzieję, że Piątek to przeżyje :) młodą kapustę przeżył ;)
OdpowiedzUsuńmoże przeżyje :) jak nie skłonności do alergii nie będzie źle :) buziaki!
UsuńJuż. Zrobione, spróbowane, będą jutro na drugie śniadanie jak ta lala :)
UsuńPomyślałby kto, nawet orzechy obdarłam ze skórek! :)))
he he :) mi się zazwyczaj nie chce obierać ale i ja obrałam :)
UsuńNa śniadanko pyszne! trzymam kciuki za Piątka!
Mi tez bardzo podobają się te orzeszki:) Ale kuszą!
OdpowiedzUsuń