Przepis na Szwedzką ucztę czyli Młode ziemniaczki w koperku i Polędwiczka w zielonym pieprzu
Upał sprzyja daniom prostym co nie znaczy, że nie smakowitym. Korzystając z sezonu na młode ziemniaczki oraz książki "Smaki z Fjallbacki" przygotowałam nam w niedzielę pyszny obiad.
Polędwiczka pikantna i bardzo soczysta i krucha, ziemniaczki orzeźwiająco cytrynowe a do tego coleslaw z młodej kapustki...
Szwedzka uczta czyli Młode ziemniaczki w koperku i Polędwiczka w zielonym pieprzu
Ziemniaki:
1 kg młodych ziemniaków
pól cytryny
2 łyżki posiekanego koperku
sól
Mięso:
polędwiczka wieprzowa 600 g
sól
pieprz zielony, ok łyżki
masło do smażenia
Ziemniaki obieramy i zalewamy wodą, wrzucamy do nich również cytrynę i koperek, solimy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości. Odlewamy a potem krótko odparowujemy.
W czasie gdy ziemniaki się gotują przyrządzamy polędwiczkę.
Mięso myjemy, wycieramy, solimy i posypujemy utłuczonym w moździerzu pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy mięso na rumiano.
Przekładamy do piekarnika i pieczemy ok 10-15 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy, dajemy mu chwile odpocząć i następnie kroimy w plastry. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
świetny letni obiad:D
OdpowiedzUsuńWidzę, że korzystasz z książki, fajnie, cieszę się:)
OdpowiedzUsuń