Angel food cake czyli poWeekendowe Lakocie odc.75

Zastanawiałam się do jakiej kategorii zaliczyć to ciasto. 
Ja zajadałam się nim w drodze w góry, popijając gorzką kawą z termosu. 
Może być zarówno opcją drugiego śniadania jak i słodkiego deseru.
Jest to idealny wypiek recyklingowy. 
Nauczył mnie, że białka należy mrozić by potem raz dwa upiec z nich ciasto albo popełnić bezę.
Przepis na ten wypiek pojawił się w kornikowej kuchni.
Bardzo delikatne i niesamowicie puszyste ciasto, trochę jakby biszkopt w połączeniu z leciutką kokosanką. 
Nie zawiera mleka dla tych co go nie mogą idealne. 
Użyłam białek jaj ale tych, które możemy.
Bardzo słodkie i smaczne!


Angel food cake 

6 białek
1 łyżeczka kamienia winnego, u mnie łyżeczka octu winnego
szczypta soli
130 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam)
60 g mąki pszennej
50 g wiórków kokosowych
cukier puder i woda by sporządzić lukier
wiórki kokosowe do posypania

Białka umieszczamy w misie miksera z kamieniem winnym.
Ubijamy na wysokich obrotach na niezbyt sztywną pianę. 
Stopniowo, na 3 razy, wsypujemy do białek cukier cały czas ubijając. Powinna powstać sztywna piana. 
Wlewamy ekstrakty i miksujemy, by połączyły się z białkami.
Mąkę przesiewamy przez sito i razem z wiórkami dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem foremki.  Staramy się, by pozostawić jak najmniej wolnej przestrzeni, dociskamy ciasto szpatułką.

Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut (do suchego patyczka). 
Ciasto studzimy w foremce, wyjmujemy dopiero, gdy całkiem ostygnie.
Z cukru pudru i odrobiny wody przygotowujemy gęsty lukier. Polewamy nim ciasto i posypujemy po wierzchu wiórkami lub płatkami kokosa.


Komentarze

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu popełnić takie ciacho.
    Dodatek wiórków kokosowych jest bardzo zachęcający, bo uwielbiam kokosanki.;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłem to ciasto, było bardzo fajne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba ! Takie zimowe z wyglądu : delikatne, puchowe.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. To białka można mrozić??
    Co to jest ten kamień winny?

    OdpowiedzUsuń
  6. To białka można mrozić??
    Co to jest ten kamień winny?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty