Pankejki czyli Slodki Czwartek odc.98
To kolejna propozycja z wertowanej w te i we w te "Piramidy od Kuchni. Na wynos".
Córcia sama odmierzała, mieszała a potem smażyła placuszki. Ja jedynie pomagałam odwracać je na drugą stronę.
Same w sobie niezbyt słodkie.
Pyszne z syropem klonowym ale i w formie kanapki z domowa nutellą.
No i idealne do pudełka :)
Pankejki
1 szkl. maślanki
2 łyżki masła
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. mąki
1 łyżka cukru
olej do smażenia
W garnuszku rozpuszczamy masło. Łączymy je z maślanką i jajkiem, mieszamy.
Dodajemy mąkę, cukier, proszek i sodę. Mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy placuszki na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu tron na rumiano.
wow,takie idealnie okrągłe ci wyszły, zdradz sekret,moje zawsze jakies takie podłużne sie robią...
OdpowiedzUsuńCórcia robiła tak, kładła łyżkę ciasta i łyżka rozprowadzała tak by były kolka i wyszły :)
Usuń