Pieczone warzywa, z fetą
Szybkie, łatwe i pyszne. Robiłam je nie raz i zrobię jeszcze kilka.
Warzywa pieczone i posypane okruszkami fety.
Wspaniałe połączenie smaków.
Pieczone warzywa z fetą
3 pomarańczowe marchewki
1 fioletowa marchewka
2 ziemniaki
3 buraki
kawałek kozio-owczej fety
2 łyzki oliwy
sól, pieprz
rozmaryn, tymianek
Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki zbliżonej wielkości.
Wkładamy do miski. Posypujemy wg uznania przyprawami i mieszamy z łyżka oliwy.
Pieczemy w 200 st.C ok 30 minut. Powinny być miękkie i lekko złote (głównie ziemniaki).
Po lekkim przestygnięciu wkładamy warzywa do miski, wkruszamy fetę, ilość zależy od upodobań. Całość skrapiamy pozostałą oliwą.
To przekąska świetna na ciepło ale i na zimno. Ciekawie prezentuje się w szkolnej śniadaniówce :)
Mniam! Uwielbiam pieczone warzywa z kozim serem! Pychotka!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że u nas nie mam szans na fioletową marchewkę... :(
Ooo, na pewno zrobie :D
OdpowiedzUsuńHmm, pycha! :D
OdpowiedzUsuń