Pieczone warzywa, z fetą

Szybkie, łatwe i pyszne. Robiłam je nie raz i zrobię jeszcze kilka. 
Warzywa pieczone i posypane okruszkami fety. 
Wspaniałe połączenie smaków.



Pieczone warzywa z fetą

3 pomarańczowe marchewki
1 fioletowa marchewka
2 ziemniaki
3 buraki
kawałek kozio-owczej fety
2 łyzki oliwy
sól, pieprz
rozmaryn, tymianek

Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki zbliżonej wielkości.
Wkładamy do miski. Posypujemy wg uznania przyprawami i mieszamy z łyżka oliwy.
Pieczemy w 200 st.C ok 30 minut. Powinny być miękkie i lekko złote (głównie ziemniaki).

Po lekkim przestygnięciu wkładamy warzywa do miski, wkruszamy fetę, ilość zależy od upodobań. Całość skrapiamy pozostałą oliwą.
To przekąska  świetna na ciepło ale i na zimno. Ciekawie prezentuje się w szkolnej śniadaniówce :)


Komentarze

  1. Mniam! Uwielbiam pieczone warzywa z kozim serem! Pychotka!
    Szkoda, że u nas nie mam szans na fioletową marchewkę... :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty