Weganski, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka

Jeden z pyszniejszych deserów czy też ciast ostatnich tygodni. 
Trochę jakby nasączona syropem, trochę lepka jak baklava, pachnie egzotyką a pochodzi z książki... zgadniecie jakiej? 
TAK! "Warzywo" rządzi!!!
Gdyby nie cukier można by rzec, że to całkiem prozdrowotny wypiek :)



Wegański, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka

200 g surowej dyni startej na oczkach grubej tarki
3 łyżki kaszki kukurydzianej
80 ml śmietanki kokosowej
50 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
po pół łyżeczki mielonego cynamonu, imbiru i kardamonu
po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
100 g cukru trzcinowego
20 g płynnego oleju kokosowego

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Mieszamy składniki ciasta w misce.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok 20 cm.
Masę mocno dociskamy do dna.
Wstawiamy do pieca na ok 40 minut.
Ciasto powinno być rumiane. Przed podaniem ciasto studzimy ok 15 minut. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.


Komentarze

  1. Ha, super przepis! Będę mogła wyczarować coś nowego dla mojej celiakowej Rodzicielki! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam bardzo!!! u nas smakowało to ciacho wszystkim domownikom :)

      Usuń
  2. Super! Takie ciasta można jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam. Jest super! Wyszła mi taka mocno kokosowa. Następnym razem sypnę chyba więcej przypraw. Dzięki za świetną inspirację.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(