Zupa rybna z mleczkiem kokosowym i pomidorami czyli Zupowy wtorek i Srodowe Rybki

Witajcie o poranku!!! na zegarze wybiła 7.23 :)
Mam dzisiaj dla Was wyjątkową zupę. Pełna smaków, pożywna, rozgrzewająca, nic dodać nic ując jedynie ryby trzeba lubić.
Przepis jest autorstwa Doroty Wellman i pochodzi z najnowszej książki Lidla "Ryby są super".
Jest prosta w przygotowaniu i naprawdę smakuje wybornie :)

Zupa rybna z mleczkiem kokosowym i pomidorami

400 g pstrąga
1 cebula, pokrojona w piórka
1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
oliwa z oliwek
szczypta płatków chili
1/2 szkl. bulionu warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów
160 ml mleczka kokosowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szkl. wody
4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
sól, pioprz, cukier
natka kolendry do dekoracji


Umyta rybę osuszamy i kroimy w spora kostkę.
Cebulę i paprykę podsmażamy na oliwie, dodajemy chili i dalej smażymy. Na koniec dolewamy bulion i odparowujemy.
Dorzucamy pomidory z puszki, mleczko, koncentrat i wodę. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut.
Następnie dodajemy ziemniaki  i gotujemy aż będą miękkie. Doprawiamy całość cukrem, sola i pieprzem.
Wkładamy kawałki ryby i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Nie mieszamy by nie uszkodzić kawałków ryby.
Nakładamy do miseczek i dekorujemy natka.


Komentarze

  1. Patrząc na tą zupę uświadomiłam sobie jaka jestem głodna. Czekam na przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Książkę mam już jakiś czas, ale muszę się przyznać, że nie miałam kiedy do niej zajrzeć....czas to nadrobić! Zupa wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja żona polubiła zupę rybną za sprawą tego przepisu :) słodka od papryki, do tego mleczko kokosowe, po prostu smakuje. Wychodzi gęstawa ale to nie przeszkadza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetnie! jest gęsto to prawda ale dzięki temu można się nią dobrze najeść :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji