Krem z Pieczonej Papryki czyli Zupowy Wtorek odc.33

Na bazie zupy zobaczonej w "Moich smakach życia" zrobiłam ten żółciutki aromatyczny krem. Wspaniały! Córcia przeświadczona tudzież przekonana przeze mnie, że je zupę z żółtych pomidorów zjadła dwie miseczki :) do zdjęć pozuje miseczka z motywem ziemniaka, TA przywieziona z Nosowa :)


Krem z Pieczonej Papryki

6 żółtych papryk
4 ziemniaki średniej wielkości, obrane, umyte i pokrojone w kostkę
1 cebula, posiekana
1 liść laurowy
kilka listków rozmarynu, posiekane
1 litr bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku


Papryki myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Pieczemy w 200 st.C ok 20 minut. Wkładamy je do plastikowego pudełka, zamykamy pokrywkę i czekamy aż wystygną.
Gdy są zimne wyjmujemy je i zdejmujemy skórkę. Kroimy na spore kawałki.
W rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy cebulę i szklimy, dorzucamy ziemniaki z rozmarynem i smażymy ok 5 minut. Dokładamy paprykę, liść i zalewamy gorącym bulionem.
Gotujemy ok 20 minut. Wyjmujemy listek. Miksujemy całość na krem, doprawiamy sola i pieprzem.
Podajemy z grzankami.

Komentarze

  1. O! Fajna i prosta. A ciekawe jak smakowałaby wersja z czerwonych pomidorów;)))
    A ja przed chwilą miałam takie danie, że porwało mnie, podrzuciło i zakręciło tak, że aż talerz wylizałam.
    Dogodziło mi porządnie. Może jutro uda się już przepis wrzucić i fotki:)
    Pa!

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pyszny, bardzo ładny kolor:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty