Farfalle (kokardki) z grzybami
Przepis na to danie wpadł mi w oko dopiero w ubiegłym tygodniu. Potrzebne składniki znalazły się na liście zakupowej i mogłam je przygotować przedwczoraj.
Wygląd wcale nie zachęca do konsumpcji ale zapach owszem! danie jest lekkie, delikatne w smaku, ważne by porządnie posolić i popieprzyć sos, inaczej będzie dość mdły.
Polecam bardzo, szczególnie, że robi się je dosłownie w 15 minut, tak jak twierdzi Jamie w książce z której przepis pochodzi czyli "15 minut w kuchni".
Wygląd wcale nie zachęca do konsumpcji ale zapach owszem! danie jest lekkie, delikatne w smaku, ważne by porządnie posolić i popieprzyć sos, inaczej będzie dość mdły.
Polecam bardzo, szczególnie, że robi się je dosłownie w 15 minut, tak jak twierdzi Jamie w książce z której przepis pochodzi czyli "15 minut w kuchni".
Farfalle (kokardki) z grzybami
25 g suszonych grzybów
oliwa
2 ząbki czosnku
1/2 suszonej papryczki chili
250 g małych pieczarek, porwanych
6 gałązek tymianku
320 g farfalle
1/2 cytryny
1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
150 g serka wiejskiego
sól, pieprz
Grzyby wkładamy do kubka i zalewamy wrzątkiem, tak by były przykryte. 2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni, dodajemy przeciśnięty czosnek, pokruszona papryczkę i porwane pieczarki. Dodajemy listki tymianku oraz odcedzone grzyby. Smazymy kilka minut mieszając.
Makaron wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Smażone grzyby wkładamy do malaksera i miksujemy na gładki krem. Z powrotem wkładamy na patelnię, dodajemy 3 małe chochelki wody z gotowania makaronu, doprawiamy do smaku.
Makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu na patelni, ew. dolewamy odrobinę wody z gotowania makaronu jeśli sos jest zbyt gęsty. Posypujemy skórka z cytryny, drobno posiekaną natką oraz dorzucamy serek wiejski. Szybko mieszamy i podajemy.
Moje kuchenne klimaty:-) Muszę wypróbować:-)
OdpowiedzUsuńcieszę się niezmiernie :) polecam i pozdrawiam cieplutko! miłej niedzieli :)
Usuń