Krem z Marchwi, z Mlekiem Migdalowym i Feta czyli Zupowy Wtorek odc.52 (bardzo spozniony)
Gęsta, kremowa, sycąca, bardzo smaczna i tak naprawdę uniwersalna.
Podpatrzona na blogu everydaycooking.
Dzieciom smakowała i mi również.
Ma piękny kolor, obłędny smak i zapach.
Krem z Marchwi z Mlekiem Migdałowym i Feta
1 łyżka oliwy
1 mała drobno posiekana cebula
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, mielonego kardamonu, łyżeczki mielonego imbiru
5 dużych marchewek, obranych i pokrojonych w plasterki
250 ml przecieru pomidorowego pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
300 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka roślinnego, u mnie migdałowego
sól
pieprz
ser feta, pokruszony
uprażone płatki migdałowe
W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut co jakiś czas mieszając.
Do cebuli dodajemy przyprawy, smażymy 1 minutę by uwolniły aromat. Dorzucamy marchewki i smażymy jeszcze ok. 5 minut.
Do garnka wlewamy przecier i bulion (powinny przykryć marchewkę). Zagotowujemy i przykrawamy, na małym ogniu gotujemy 30 minut by marchewka zmiękła. Zupę miksujemy na krem dolewając mleko migdałowe.
Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pokruszoną feta i migdałami.
pych a , ale mi narobiłaś smaka , chyba dziś zrobie :)
OdpowiedzUsuń