Ciastka owsiane z bananem i bakaliami czyli Slodki Czwartek odc.60
By pobudzić córciowe ciałko do działania robię jej niebywale pyszne, zdrowe, sycące i w gruncie rzeczy słodkie ciastka.
Idealne do pudełka śniadaniowe i na lekki deser.
Piekłam je już dwa razy i niebawem powtórzę znowu.
Przepis podpatrzyłam u Marty.
Ciastka owsiane z bananem i bakaliami
3/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych
po pół łyżki suszonej żurawiny, rodzynek, miechunki i jagód goi
1 banan, rozgnieciony
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka syropu z agawy, może być również miód czy syrop klonowy
1 łyżka sezamu
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Jeśli używamy okrągłej foremki do ciastek, łyżką napełniamy ja i ugniatamy mieszankę. Możemy również ciastka uformować dłońmi.
Układamy ciastka na blaszce i pieczemy w 175 st.C przez około 20 minut.
By osłodzić sobie dzień jeszcze bardziej miałam okazje wcinać dzisiaj wedlowskie łakocie. Przyniósł mi je kurier. Okazały się częścią nagrody jaką wygrałam w konkursie u ChiliBite.
Teraz tylko muszę wybrać się do Empiku i wybrać coś w voucherowej kwocie. Zadanie to nie lada, szczególnie, że książkowe kulinarne newsy jakich właścicielką chciałabym być mają premierę dopiero w październiku a bon ważny jest tylko we wrześniu :/
Czeko zapasy na jesień się przydają ;)
OdpowiedzUsuńJakie świetne ciasteczka. Uwielbiam takie zdrowe przekąski na słodko :)
OdpowiedzUsuńzdrowe fajne ciasteczka
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie podobaja te ciaseczka. Zrobie je jeszcze w tym tygodniu. Posmakuja na pewno synkowi, no lnie :-)
OdpowiedzUsuńDam znac.
Serdecznosci
Anna
No i zrobilam. Sa genialne w swojej prostocie i przede wszystkim smaku. Mowie to ja, ktora pognieconych bananow w ciastkach ani zadnych innych bananaowych chlebkow nie bardzo lubie.
OdpowiedzUsuńDzis zrobie z potrojnej porcji, bo wczorajsza probna rozeszla sie w ulamku krotkiej chwili. Moze w koncu uda sie je uwiecznic na zdjeciach i opublikowac.
Pozdrowienia serdeczne
Anna
Ja dziś zrobiłam z podwójnej bo znikają nie wiadomo kiedy! fajnie, że skorzystałaś z przepisu :)
Usuńpozdrawiam cieplutko!
Pyszne. Szybkie i takie smaczne. Najlepiej robić od razu podwojna albo potrójna porcję :-)
OdpowiedzUsuń