Pomidorowy bulion z miesnymi klopsikami czyli Zupowy Wtorek odc.50

Z racji nowego roku szkolnego i nowych obowiązków znowu zaczęłam planowanie posiłków a tym samym i zakupów. Zawsze lubiłam zużywać wszystkie produkty od początku do końca a planowanie w tym bardzo pomaga. Bardzo, bardzo dawno nie gotowałam mięsnego bulionu. Na ten tydzień wymyśliłam kilka potraw właśnie na jego bazie.

Dzisiaj od rana miałam kulinarne przygody w kuchni. O godzinie 6ej walczyłam z indyczym podudziem, nijak nie chciało się zmieścić w 5cio litrowym garnku. W końcu w ruch poszła brytfanna po babci i bulion ugotował się przepyszny!
Posłużył mi do przygotowania zupy pomidorowej z klopsikami, a za dni parę będzie bazą barszczyku zaś mięsko zmielę i włożę do naleśników.
Przepis na bulion pomidorowy znalazłam w książce Grzegorza Łapanowskiego "Smakuje". Niestety wielu ze składników nie miałam np. jagnięciny, na kilka stać mnie nie było, więc dzisiejszy obiad jest jedynie wariacją na temat :) bardzo pyszną wariacją!!!


Bulion pomidorowy z klopsikami mięsnymi

1 l bulionu mięsnego (u mnie wołowo drobiowy)
4 pomidory, bez skórki i pestek, posiekane lub puszka krojonych

600 g mięso mielonego wołowo-wieprzowego
1 duży ząbek czosnku, posiekany
kawałek imbiru, wielkości kciuka, starty na tarce
łyżka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku

Mięso zagniatamy z czosnkiem, imbirem, natką, solą i pieprzem. Z mięsa formujemy ok 24 kuleczek wielkości orzecha włoskiego.
Bulion zagotowujemy, wrzucamy pomidory i gdy ponownie zawrze kuleczki mięsne. Gotujemy je w zupie ok 20-25 minut. Podajemy z pieczywem, posypane natką pietruszki.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty