Pomidorowy bulion z miesnymi klopsikami czyli Zupowy Wtorek odc.50
Z racji nowego roku szkolnego i nowych obowiązków znowu zaczęłam planowanie posiłków a tym samym i zakupów. Zawsze lubiłam zużywać wszystkie produkty od początku do końca a planowanie w tym bardzo pomaga. Bardzo, bardzo dawno nie gotowałam mięsnego bulionu. Na ten tydzień wymyśliłam kilka potraw właśnie na jego bazie.
Bulion pomidorowy z klopsikami mięsnymi
1 l bulionu mięsnego (u mnie wołowo drobiowy)
4 pomidory, bez skórki i pestek, posiekane lub puszka krojonych
600 g mięso mielonego wołowo-wieprzowego
1 duży ząbek czosnku, posiekany
kawałek imbiru, wielkości kciuka, starty na tarce
łyżka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Mięso zagniatamy z czosnkiem, imbirem, natką, solą i pieprzem. Z mięsa formujemy ok 24 kuleczek wielkości orzecha włoskiego.
Bulion zagotowujemy, wrzucamy pomidory i gdy ponownie zawrze kuleczki mięsne. Gotujemy je w zupie ok 20-25 minut. Podajemy z pieczywem, posypane natką pietruszki.
Dzisiaj od rana miałam kulinarne przygody w kuchni. O godzinie
6ej walczyłam z indyczym podudziem, nijak nie chciało się zmieścić w 5cio litrowym
garnku. W końcu w ruch poszła brytfanna po babci i bulion ugotował się
przepyszny!
Posłużył mi do przygotowania zupy
pomidorowej z klopsikami, a za dni parę będzie bazą barszczyku zaś
mięsko zmielę i włożę do naleśników.
Przepis na bulion pomidorowy znalazłam w książce Grzegorza Łapanowskiego "Smakuje".
Niestety wielu ze składników nie miałam np. jagnięciny, na kilka stać mnie nie było,
więc dzisiejszy obiad jest jedynie wariacją na temat :) bardzo pyszną
wariacją!!!
Bulion pomidorowy z klopsikami mięsnymi
1 l bulionu mięsnego (u mnie wołowo drobiowy)
4 pomidory, bez skórki i pestek, posiekane lub puszka krojonych
600 g mięso mielonego wołowo-wieprzowego
1 duży ząbek czosnku, posiekany
kawałek imbiru, wielkości kciuka, starty na tarce
łyżka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Mięso zagniatamy z czosnkiem, imbirem, natką, solą i pieprzem. Z mięsa formujemy ok 24 kuleczek wielkości orzecha włoskiego.
Bulion zagotowujemy, wrzucamy pomidory i gdy ponownie zawrze kuleczki mięsne. Gotujemy je w zupie ok 20-25 minut. Podajemy z pieczywem, posypane natką pietruszki.
takie konkretne zupy lubię:)
OdpowiedzUsuńja również! szczególnie, że zazwyczaj mamy na obiad jedno danie :)
UsuńPrezentuje się przepysznie! Chętnie zjadałabym miseczkę ;))
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo!
Usuń