Placki ziemniaczano cukiniowe ze smazonymi podgrzybkami i tymiankiem

To taka moja wariacja plackowa. Wynikła głównie z małej ilości ziemniaków i zalegającej cukinii oraz owocnych zbiorów grzybowych jakie miały miejsce w niedzielny poranek. 
Zbierał Małżon z Córcią w lesie nieopodal domu :)


Placki ziemniaczano cukiniowe ze smażonymi podgrzybkami i tymiankiem

placki:
600 g ziemniaków
połowa sporej cukinii, może być nawet taka "przerośnięta"
1 cebula
jajko
sól, pieprz
mąka pszenna, ilość na tzw "OKO"

Warzywa obieramy, i ścieramy na tarce, ja używam takiej w robocie kuchennym. Nadmiar wody z warzyw wybieramy łyżką. Do masy dodajemy przyprawy, jajko i mąkę. Ilość mąki zależy od soczystości warzyw. Ciasto powinno być dość gęste.
Placki smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju, na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku.

podgrzybki smażone:
kilka garści małych podgrzybków, lub dużych pokrojonych
ząbek czosnku
listki tymianku
sól, pieprz
olej
łyżeczka masła

Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy grzyby i smażymy kilka chwil, dorzucamy posiekamy czosnek i tymianek, smażymy dalej by grzyby się lekko zrumieniły i zmiękły. Na koniec dodajemy sól, pieprz i masło. Mieszamy i podajemy na plackach.


Komentarze

  1. Tez takie robiłam ostatnio (tylko bez grzybów)- są naprawdę dobre (mój Monsz, który za cukinia nie przepada nawet jej nie wyczuł:)) )

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystkie składniki uwielbiam! super połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietne placuszki. Ja grzybow takich lesnych w tym roku jeszcze nie jadlam... :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty