Jesienny placek z jabkami i migdałami

I przyszła nie letnia pogoda. Pochmurno i zimno nie tylko nocami. Chwilami chciało by się rzec "Winter is coming" bo już myślę o Świętach a tu jeszcze przecież Pani Jesień przed nami!!! Miejmy nadzieję, że złota polska.
A tymczasem pora na szafowe porządki, odłożenie tego co za małe i na zakupy ciuszkowe dla dzieci.
Pora na powidła węgierkowe bulgoczące w kociołku na kuchni.
Pora na małe podsumowania gdyż Synciowi rośnie pierwszy ząbek, zaczyna próby raczkujące wiec postępy mamy ogromne a noce nieprzespane. 
Pora na rozmyślania o bycie i niebycie z kubkiem gorącej kawy i kawałkiem pysznego ciasta. 
Dzisiaj  zapraszam na takie właśnie jesienne proste kruche ciasto z jabłkami i migdałami. Niestety zniknęło jednego dnia więc dzisiaj pora na upieczenie kolejnego.


280 g mąki pszennej
140 g cukru
200 g masła lub margaryny
2 jajka przepiórcze lub jedno małe kurze
2 łyżki mielonych migdałów

2 antonówki
2 garści rodzynek

2 garści płatków migdałowych
2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwa wanilią)

Składniki ciasta zagniatamy. Blaszkę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i wylepiamy ciastem, zostawiając kulkę wielkości pięści na posypanie wierzchu. Na ciasto wrzucamy rodzynki i układamy pocięte na plasterki jabłka. Posypujemy pozostałym ciastem oraz migdałami a na końcu cukrem waniliowym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Pieczemy ciasto ok 45 minut.

Komentarze

  1. Już od samego patrzenia chce się taki mieć ;) Na pewno rozpływa się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo za miłe słowa :) faktycznie jest bardzo smaczny :D

      Usuń
  2. kolejny inspirujący przepis,wspaniale chętnie skorzystam :)pozdrawiam Marianko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiewióra! Ciacho jest obłędne, a do tego nieskomplikowane, więc lecę do kuchni!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja lubię taką nie letnią pogodę.. i jesienne ciasta pysznie pachnące.

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie się zrobiło ;)... Poproszę o kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, nieuchronnie jesień się zbliża, czuję to nie tylko w kościach:)
    ciasto pyszne zapewne bo inne być nie może, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa! pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  7. też mam nadzieję na Złotą Polską Jesień i też mam taki lekko melancholijny nastrój przez pogodę...
    A ciasta z jabłkami to kwintesencja jesieni...

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealna na tę porę roku, i perfekcyjne połączenie jabłek z migdałami :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji