Kruchą babeczką być i do tego nadzianą...
... gruszkami i jabłkami??? czemu nie!!! sezon jabłkowy w pełni a i gruszki pora jakoś wykorzystać. Małżon wraca z siatami owoców a ja tworzę :) w niedzielę znowu miałam ochotę na słodkie. Ostatnio piekę osobno sobie, osobno reszcie rodzinki więc mogę robić co tylko mi się podoba. Tym razem postanowiłam zrobić babeczki z ciasta kruchego i wypełnić je owocami.
300 g mąki pszennej
140 g cukru
200 g masła lub margaryny
2 jajka przepiórcze lub jedno małe kurze
2 antonówki
2 antonówki
2 garści rodzynek
2 gruszki
4 łyżki cukru trzcinowego
lukier cytrynowy - cukier puder zmieszany z sokiem z cytryny
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Składniki ciasta zagniatamy. Blaszkę na muffinki lub foremki babeczkowe smarujemy masłem
i wylepiamy ciastem. Zostawiamy kulę wielkości sporej pięści na wylepienie wierzchu ciastek.
Owoce obieramy i kroimy w drobniutką kostkę, posypujemy cukrem i mieszamy z rodzynkami.
Na ciasto nakładamy nadzienie i przykrywamy je plasterkami pozostałego ciasta nie dociskając zbyt dokładnie.
Pieczemy babeczki ok 25 minut by się ładnie zrumieniły. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce a po przestudzeniu polewamy lukrem.
Czy owoce położone od razu na ciasto nie zawilgocą go? Chodzi mi o to czy nadal to będzie ciasto kruche jak się nie podpiecze najpierw samego ciasta ? wiesz o co mi chodzi ..Zawsze mam ten problem gdy piekę kruche z owocami ,jak uzyskać kruchość gdy na cieście są owoce ..Ale mam dylematy z rana :)
OdpowiedzUsuńwiesz to konstruktywne pytania :) zależy ile jest tych owoców i jakie, w przypadku jabłek pokrojonych w kawałki a nie marmolady to ciasto pozostaje kruche, nie jest rozmemłane czy coś w tym stylu. Tak samo w przypadku placka ze śliwkami i jabłkami, o których pisałam kiedyś w postach. Pozdrowionka słoneczne śle.
UsuńJeny, ależ mi smaka narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuń:0) na dobrze postawione pytanie-fachowa odpowiedz :)dzięki
OdpowiedzUsuńostatnio mam apetyt na kruche:) pysznie wyglądają te babeczki:D
OdpowiedzUsuńMusi smakować obłędnie:)
OdpowiedzUsuńpolecam bo faktycznie bardzo smaczne :)
Usuń