Kotleciki z pieczarek i kaszy gryczanej

Sama nie mogę poszaleć kulinarnie to eksperymentuję na Małżonie. 
Dzisiaj do pracy do pudełka włożyłam mu kotleciki ale nie jakieś zwykłe mielone tylko wegetariańskie z kaszy gryczanej i pieczarek. 
Przepis podpatrzyłam w Just My Delicious i przygotowałam z połowy porcji otrzymując 8 kotlecików.


ok 500 g pieczarek
100 g kaszy gryczanej

1/2 cebuli
sól do smaku
pieprz do smaku

1 jajko
1 3/4szkl bułki tartej 


do obtoczenia:
1 jajko
sezam biały

Obrane pieczarki mielimy razem z cebulą i wcześniej ugotowaną, i ostudzoną kaszą. Dodajemy pozostałe składniki i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Przy pomocy dłoni lub foremki lepimy z niej kotleciki.
Każdy kotlecik zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w sezamie (można również w bułce tartej). Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony tak by się lekko zrumieniły.
PS> Ja do tych kotlecików wykorzystałam kaszę normalną, sypaną z Młynów w Stoisławiu, można oczywiście w to miejsce użyć 1 torebki kaszy torebkowej. Musze przyznać, że mi kasza ugotowała się rewelacyjnie, nie kipiała, nie przywierała. Jestem z niej bardzo zadowolona.

Komentarze

  1. Wracamy z wakacji, a tu takie pyszności u Ciebie :-) Dawno nie jadłyśmy kaszy gryczanej, warto jednak wrócić do niej. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności, też ostatnio robiłam pieczarki panierowane,tyle, że bez obtaczania w kaszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. słowo daję ,Twój mąż ma raj na ziemi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a marudzi czasami! ja tam mu się dziwię :)

      Usuń
  4. Świetny pomysł. Czegoś takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają wpspaniale!Chyba wiem co zrobię jutro na obiad...:P pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak zrobisz daj znać jak smakowały!!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty