Smaki młodości = Gofry Cynamonowe

Dawno, dawno temu, za górami, za lasami a raczej w przejściu podziemnym obok Dworca Centralnego były małe kanciapki z goframi. Nie były to takie zwykłe gofry. Ich zapach  przenikał całe podziemia, był zapachem karmelu i cynamonu, i sprawiał, że ślina gromadziła się w buzi a ręka szukała portfela. Były to słodkie, chrupiące i lepkie jednocześnie gofr cynamonowe. Potem czasy się zmieniły a budki zniknęły jak to zwykle bywa w takich miejscach nastąpiła rotacja. Nic jednak straconego! jeśli pamiętacie smak tych gofrów i chcecie by powrócił wykorzystajcie przepis z addio pomidory i tak jak ja wczoraj rozmarzcie się napełniając brzuchy :)


500 g mąki tortowej
250 ml pełnotłustego mleka
1 jajko
10 g soli
25 g drobnego cukru
50 g świeżych drożdży
200 g masła
200 g cukru w perełkach
25 g cynamonu 

Podgrzewamy lekko mleko i rozpuszczamy w nim drożdże. 
Powoli miksujemy mąkę z mlekiem, jajkiem i drobnym cukrem. Jeśli mikser się nie wyrabia, posługujemy się łyżką lub zagniatamy dłonią. 
Kiedy ciasto jest jednolite dodajemy miękkie masło i sól i miksujemy dalej na wyższych obrotach. Gdy ciasto odchodzi od końcówek miksera (lub od ręki) dodajemy cynamon miksując powoli. Odstawiamy mikser. Dodajemy cukier w perełkach mieszając delikatnie i tylko do połączenia składników. 
Odważamy 50 g kawałki. Uzyskamy w ten sposób ok 25 małych gofrów. Układamy je obok siebie na blacie posypanym mąką, zachowując odległości. 
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 
Pieczemy w gofrownicy wysmarowanej masłem.  

Komentarze

  1. Bardzo słodkie masz wspomnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi smaka narobiłaś! A skąd ja gofrownicę wytrzasnę?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam szczerze, se ja tez takowej nie mam za to mam koleżankę z gofrownica :) i mi użyczyła :)

      Usuń
  3. oj zjadłabym takiego cynamonowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo pyszne wspomnienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O a ja nigdy na nie trafiłam. A może przechodziłam obojętnie. Aktualnie z gofrów moimi ulubieńcami są te w wersji wytrawnej. Polecam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. dawno gofrów nie jadłam, zwłaszcza cynamonowych

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty