Czekoladowe ciasto z cukinią czyli poWeekendowe Łakocie odc. 22

Ciasto, które ja i dzieciaki zjedliśmy jednego dnia! pyszne! mocno wręcz idealnie czekoladowe, bardzo wilgotne, Córcie cukinia zdziwiła ale nie odstraszyła. Była dumna, że je takie ciasto. Nawet nagraliśmy filmik dziękczynny!
Przepis znowu z najnowszej, wrześniowej KUCHNI :)


100 ml oleju
180 g cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka

250 g maki
50 g kakao
po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
szczypta soli

400 g startej cukinii (na grubych oczkach)
100 g czekolady (u mnie rozdrobniona, gorzka)

Mokre składniki mieszamy ze sobą, łączymy z suchymi, cukinią i czekoladą. Mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Pieczemy w 180 st.C ok 45 minut.

DzienChlopaka_golitka

Komentarze

  1. Ja bym ten filmik z chęcią zobaczyła :D A ciasto z cukinią robię od czasu do czasu. Skoro masz przepis wypróbowany i dobry to z chęcią skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Ciasta z cukinią wychodzą cudownie wilgotne, a przy tym jemy dodatkową porcję warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest obłędne!!! Po dwóch kawałkach tylko dzięki rozsądkowi nie sięgnęłam po kolejny :-) A tak a propos - cukinia powinna być ze skórką czy bez? Zdecydowałam, że zostawię skórkę i będzie jeszcze zdrowiej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez uważam, że to pyszne ciasto! a cukinia jak najbardziej może być ze skórką jeśli jest mała a skórka młoda. Ja miałam już większą i miała brzydka skórkę więc ja obrałam :)

      Usuń
  4. O ! Cukinii u mnie nadmiar, chętnie wypróbuję.
    Słodko, smacznie i zdrowo. Ja bym orzechy jeszcze dodała?
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. orzechy? jak najbardziej! upiecz bo jest naprawdę pyszne :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty