Czekoladowe ciasto z cukinią czyli poWeekendowe Łakocie odc. 22
Ciasto, które ja i dzieciaki zjedliśmy jednego dnia! pyszne! mocno wręcz idealnie czekoladowe, bardzo wilgotne, Córcie cukinia zdziwiła ale nie odstraszyła. Była dumna, że je takie ciasto. Nawet nagraliśmy filmik dziękczynny!
Przepis znowu z najnowszej, wrześniowej KUCHNI :)
100 ml oleju
180 g cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka
250 g maki
50 g kakao
po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
szczypta soli
400 g startej cukinii (na grubych oczkach)
100 g czekolady (u mnie rozdrobniona, gorzka)
Mokre składniki mieszamy ze sobą, łączymy z suchymi, cukinią i czekoladą. Mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Pieczemy w 180 st.C ok 45 minut.
Ja bym ten filmik z chęcią zobaczyła :D A ciasto z cukinią robię od czasu do czasu. Skoro masz przepis wypróbowany i dobry to z chęcią skorzystam.
OdpowiedzUsuńPolecam! pyszny był to wypiek :)
UsuńWygląda przepysznie! Ciasta z cukinią wychodzą cudownie wilgotne, a przy tym jemy dodatkową porcję warzyw :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest obłędne!!! Po dwóch kawałkach tylko dzięki rozsądkowi nie sięgnęłam po kolejny :-) A tak a propos - cukinia powinna być ze skórką czy bez? Zdecydowałam, że zostawię skórkę i będzie jeszcze zdrowiej :-)
OdpowiedzUsuńTez uważam, że to pyszne ciasto! a cukinia jak najbardziej może być ze skórką jeśli jest mała a skórka młoda. Ja miałam już większą i miała brzydka skórkę więc ja obrałam :)
UsuńO ! Cukinii u mnie nadmiar, chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńSłodko, smacznie i zdrowo. Ja bym orzechy jeszcze dodała?
Pozdrowienia.
orzechy? jak najbardziej! upiecz bo jest naprawdę pyszne :)
Usuń