Torcik Kakaowy z Gruszkami i Orzechową kruszonką czyli poWeekendowe Łakocie odc.21
Gdy zobaczyłam to ciasto ( tak swoja drogą nie wiem czemu w nazwano je torcikiem...) w ostatnim wrześniowym numerze KUCHNI wiedziałam, że je upiekę. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie zmieniła tego i owego. Powstało ciasto wilgotne, owocowe, chrupiące z wierzchu a w środku delikatne i pulchne. Wg mnie jedno z lepszych jakie jadłam tego typu. Bardzo polecam!
kruszonka:
po 50 g orzechów laskowych i mąki
po 25 g brązowego cukru i masła (zimnego)
ciasto:
po 14o g miękkiego masła i brązowego cukru
2 duże jajka
225 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
500 g gruszek (obranych i pokrojonych w kostkę)
łyżka soku z cytryny
3 łyżki mleka
Tortownice o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki kruszonki rozdrabniamy w blenderze tak by powstały okruszki ale nie pasta!
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Gdy masa będzie znowu gładka zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, na zmianę z gruszkami i mlekiem. Ciasto przekładamy do blaszki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 65 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku.
Studzimy 10 minut w formie a potem przekładamy na kratkę do studzenia.
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie spróbuję :)) a nazwa "torcik" niech zostanie - tylko pobudza smak :D
OdpowiedzUsuń