Krem z pieczonych pomidorów i dyni czyli Zupowe Wtorki odc.29

Nadeszła jesień, nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Na szczęście mam dobre duszyczki dookoła siebie, psiapsiółki, które wspomagają mnie np. zawożeniem czy odbieraniem Córci z zerówy gdy pada deszcz, albo zakupieniem cudnego płaszczyka czy kurtki dla Syncia, lub też obdarowaniem, odbarwionej aktualnie Wiewióry, parą nowych bluzeczek. 
Od razu cieplej mi się robi jak o nich myślę. 
A dzisiaj upiekłam pomidory i dynię, czosnek i cebulę, by zrobić z nich niezwykle ciepłą, rozgrzewającą zupę na niepogodę. Przepis ten podpatrzyłam w Kuchni Agaty. szkoda, że nie mogę poczęstować nią moich kumpelek :(


10 podłużnych pomidorków 
300 g dyni hokkaido
1 cebula
3 ząbki czosnku w łupinkach
kilka gałązek tymianku i oregano
3 łyżki oliwy ok. 2 szklanek bulionu lub wody
sól, pieprz do smaku
grzanki do podania

Dynię obieramy i kroimy w kostkę, pomidory przekrawamy wzdłuż na połówki, cebulę na ósemki. Wszystkie warzywa wraz z czosnkiem wkładamy do naczynia do zapiekania, przyprawiamy, i skrapiamy oliwą. Na wierzchu układamy zioła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 1,5 godziny.
Co jakiś czas mieszamy.
Warzywa miksujemy na gładki krem (czosnek uprzednio wyciskamy z łupinek), dodajemy tyle płynu (bulionu lub wody), aby uzyskać konsystencję gęstej zupy. Doprawiamy do smaku i podajemy z grzankami.


DzChlopaCT_300x250 

Komentarze

  1. bardzo smakowita zupka i supersezonowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie:) na pewno smakowała pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie, jeszcze takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. za miłe słowa dziękuję a zupkę polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeśli sezon na dynie to na obiad koniecznie zupa dyniowa :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty