Kolorowe Drożdżówki z Serem i Owocami czyli Niedzielne Śniadanie odc.20

Wrzesień. Przyszła jesień. Liście zmieniają kolor a noce chłodzą powietrze. Czasem też pada, co za ulga dla roślin! Próbuję ogarnąć nową rzeczywistość szkolno jesienną. Synciowi przyplątał się glut, mnie boli gardło, noce mamy ciężkie dzięki temu a Córci emocje szaleją i mamy jeszcze bunt z histeriami na każdym kroku. 
Mąż wstaje w niedzielę wcześnie rano, budzi mnie młynek ekspresu i zapach kawy orzechowo-waniliowej. Idzie na grzyby do lasu obok domu, a ja w fioletowej piżamie w muffinki piekę chleb i drożdżówki. Te , które chciałam upiec już od dawna, z białym serem by przypomnieć sobie smak tych ze szkolnego sklepiku.
Przepis znalazłam na blogu Cucinare.pl.


Ciasto:
550g mąki pszennej typ 650 (użyłam takiej jaką miałam w szafce :P czyli tortowa pszenna typ 450)
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek cukru
2 jajka
250ml letniego mleka
20g drożdży
40 g roztopionego masła
Masa serowa:
250g twarogu (użyłam półtłustego)
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko (białka użyjemy do posmarowania drożdżówek)

ulubione owoce ( u mnie jagody, borówki, porzeczki i wiśnie)

cukier puder i sok z cytryny lub mleko - jeśli chcemy z lukrem



Do miski miksera wlewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże, wszystko mieszamy i odstawiamy zaczyn drożdżowy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski z zaczynem wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka, dodajemy resztę cukru i mleka. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do wymieszanych składników dodajemy roztopione letnie masło, wszystko jeszcze raz mieszamy.
Wyrobione ciasto nakrywamy aż wyrośnie i podwoi objętość.
Do sera dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy i wszystko mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części.
Z ciasta formujemy kulki, każdą rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wgłębienie palcami.
Do wgłębienia nakładamy masę serową i posypujemy owocami.
Przed pieczeniem drożdżówki smarujemy białkiem.
Drożdżówki pieczemy w 150 stopniach (na funkcji termoobieg) przez ok 15 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak ciasto nie będzie się do niego kleić, to drożdżówki wyciągamy, jeśli będziecie je za długo piec wyjdą suche :)
Po wyciągnięciu z piekarnika, gorące drożdżówki smarujemy lukrem wykonanym z soku z cytryny i cukru pudru.


Figurki_2013_468x60

Komentarze

  1. dziękuję za miłe słowa Dziewczyny!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby choroba sie pojawiła w domu, a i tak tak przyjemnie sielankowo twoja niedziela brzmi :) Mąż kochany z tą kawą! A synek zaraz sie lepiej poczuje po takich drożdżówkach. Zdrówka życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękujemy :) a jesień właśnie tak ciepło, domowo i sielankowo mi się kojarzy!

      Usuń
  3. Mnie też takie bułeczki kojarzą się ze śniadaniem szkolnym. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wyglądają. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty