Zupa curry z Dyni na kokosową nutę czyli Zupowe Wtorki odc.30
Jesienią dynię zawsze mam w lodówce, tak się porobiło od zeszłego roku. I kiedy przychodzi dzień zupowy zawsze nawija mi się pod rękę i powstaje krem... dzisiaj z hinduską nutką curry i kokosu. Pyszny, aksamitny, pachnący i rozgrzewający!
Zupa curry z Dyni na kokosową nutą
1 mała cebula, posiekana
1 mały ząbek czosnku, posiekany
400 g miąższu dyni, u mnie Hokkaido
1 łyżeczka przyprawy curry
szczypta imbiru
bulion warzywny lub drobiowy ok 350 ml
sól, pieprz
165 ml mleczka kokosowego
Cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy dynię, przesmażamy. Dodajemy przyprawy i smażymy dalsze 3 minuty. Zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy ok 20 minut. Wlewamy mleczko i pyrkoczemy kolejne 5 minut. Miksujemy na krem. Podajemy posypaną natka kolendry i prażonymi, ulubionymi orzechami.
Zapraszam wszystkich na Ciasteczkowy Końkurs!!! szczegóły TUTAJ :)
Wow! Wspaniała zupa! Takiej dynki jeszcze nie jadłam. A jadłaś dynkę z makiem i makaronem?:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że nawróciłaś się na dynię:)))
z makiem i makaronem nie jadłam! na słodko??? a zupkę polecam Ci bardzo!!!
UsuńNie na słono! Wpisze u mnie w wyszukiwarkę dynia i wyskoczy sporo fajnych, smacznych i szybkich przepisów:) Nawet krem a'la budyniowy z dyni bez mleka!
UsuńOch! :)
OdpowiedzUsuńi Ach!!! :):):)
UsuńA wiesz, że ja właśnie przed chwilą zjadłam bardzo podobny krem dyniowy:))
OdpowiedzUsuńfajnie :) smaczny był na pewno :)
UsuńZupa wygląda obłędnie - już wiem, co jutro będzie na obiad:)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń