Losoś na warzywno kokosowej potrawce czyli Środowe Rybki odc.35
Ależ miałam ochotę na łososia!!!
Zapraszam dzisiaj na potrawkę warzywną z łososiem a wszystko pachnące kokosem i kolendrą. Przepis powstał w mojej głowie dziś rano.
Miałam gotować zupę z przepisu znalezionego w necie, ale znowu zupa... nie... i wpadłam na pomysł połączenia różnistych warzyw i kawałków soczystej ryby.
Przyznam, że danie okazało się pyszne, delikatne ale jednocześnie pełne smaku.
Łosoś na warzywno kokosowej potrawce
kawałek surowego łososia, bez skóry i ości, ok 400 g
po 1 marchewce i pietruszce, obrane i starte
mała cebulka, posiekana
ząbek czosnku, posiekany
kawałek imbiru, posiekany
łyżka oleju kokosowego lub innego ulubionego
2 pomidory (bez skórki i pokrojone, mogą być z puszki)
5 łyżek przecieru pomidorowego
200 ml bulionu warzywnego
5 łyżek mleczka kokosowego
łyżka soku z cytryny
natka kolendry do posypania
sól, pieprz
Łososia myjemy i kroimy w dużą kostkę, solimy i pieprzymy.
W garnku rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim cebulę, czosnek i imbir ok 2 minut. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy pomidory, przecier i bulion. Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut.
Wlewamy mleczko, wkładamy kawałki ryby. Dusimy pod przykryciem kolejne 8 minut. Na koniec dosmaczamy sola, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podajemy z kaszą jaglaną lub ryżem, posypane kolendrą lub natką pietruszki.
bardzo ładne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo!
UsuńOj za mną też łosoś chodzi... ale u nas dziś marne zaopatrzenie w mieście było i chłop z polowania bez ryby wrócił:(
OdpowiedzUsuńZa to mieliśmy selerowy dzień:)
u nas zgadnij... Auchan!!! ryb wybór maja naprawdę porządny! a tego łososia to i Ty byś mogła chyba :) polecam bo wszystkim smakowało (dzieciakom bez soku z cytryny dałam :)
Usuńciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń;)
OdpowiedzUsuń