Orkiszowy Chleb z Żeliwnego Garnka i Migdałowe Mleko

Mam kilka ulubionych przepisów na chleb. Najczęściej czy sobie czy znajomym piekę te z formy ale równie często sięgam po żeliwny gar. na pieczenie w nim są dwa sposoby. 
Chleb może wyrastać w garnku wyłożonym papierem i pieczemy go w nagrzewającym się piekarniku lub też wyrośnięty chleb przerzucamy do bardzo rozgrzanego garnka, wówczas istotne jest jak mocno umączymy ciasto by nie przywarło do koszyczka/ściereczki a potem garnka. 
Jednym z moich ulubionych chlebów pieczonych tą druga metodą jest Chleb Pszenny. Ciasto na ten chleb jest ciastem zakwaszanym czyli nie na zakwasie a jedynie na drożdżach i właściwie robi się samo.
Ostatnio tak się jakoś składało, że ten chleb piekłam tylko na zamówienie koleżanek. Dziś upiekłam go dla nas, tym razem w wersji Orkiszowej. 
Pyszny, chrupiący, omączony, okrąglutki bocheneczek, idealna pajdka z samym masłem i z mlekiem... tym razem migdałowym!
Przepis na chleb znalazłam dawno temu u Liski. Jak zrobić mleko migdałowe doszłam sama :)


Orkiszowy Chleb z Żeliwnego Garnka

400 g mąki orkiszowej typ 630
1/2 łyżeczki soli
1 g świeżych drożdży
320 g wody

Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 12-18 godzin.
Następnie przekładamy ciasto na ściereczkę bardzo dokładnie obsypaną mąką i przy pomocy ściereczki składamy ciasto na pół. Następnie przekładamy je ze ściereczką do koszyka do wyrastania/miski/durszlaka. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok. 40-60 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik z wstawionym do niego garnkiem żeliwnym do temp. 230 st C.
Wyjmujemy garnek z piekarnika, przekładamy do niego chleb, przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika.
Po 20 minutach zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy kolejne 15-20 minut.
Chleb musi być rumiany, a skórka chrupiąca.
Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce.


Mleko Migdałowe

pół szklanki migdałów
szklanka wody
szczypta soli, pół łyżeczki cukru z wanilią

Migdały blanszujemy, obieramy ze skórki. Zalewamy przegotowana wodą i pozostawiamy na minimum na 8 godzin. Po tym czasie całość blendujemy bardzo dokładnie. Przelewamy przez gazę, odciskamy. Płyn po odciśnięciu dosmaczamy solą, ew. cukrem i rozcieńczamy tak by nam smakował. Ja do podanej ilości dodałam jeszcze dwie szklanki przegotowanej wody. Przechowujemy mleko w butelce w zimnym miejscu. Przed użyciem należy je zamieszać.

To co nam zostało w gazie lub na sitku możemy wykorzystać. Ja zrobiłam sobie migdałową pastę z czekoladą. Część zjadłam jako smarowidło do kanapek a część wykorzystałam jako nadzienie do bułeczek o których już jutro!

Komentarze

  1. Odkąd odkryłam tę metodę pieczenia chleba, upiekłam mnóstwo bochenków,
    ale wersja orkiszowa odpowiada mi chyba najbardziej:)
    Do mleka migdałowego się przymierzam, ale jakoś motywacji brak;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak garnek to idealna forma do chleba! a mleko polecam :)

      Usuń
  2. Jak ja strasznie chcę taki żeliwny garnek do chleba. Ponoć najlepsze chleby wychodzą właśnie z niego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się z Tobą! ja mam taki z IKEA i bardzo polecam :)

      Usuń
  3. Również pieke chleb w żeliwnym garze...Czy Twój przepis jest na mniejszy gar? bo zazwyczaj pieke z kg mąki?Pozdrawiam BeA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) mój przepis jest na niewielki okrągły bocheneczek :) ale w moim garze zmieści się i większy bochen :)

      Usuń
  4. Wspaniały wyszedł Ci ten Chleb! Jaka szkoda, że nie mam garnka żeliwnego :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) idealnie nada się tez np stara żeliwna brytfanna po babci tzw. gęsiarka :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty