Slodkie mini babeczki bananowo migdalowe bez cukru, mleka, glutenu czyli Slodki Czwartek odc.36
To zdecydowanie hit tygodnia. Z Nowym Rokiem i brzusznymi kłopotami podjęłam decyzje o radykalnym ograniczeniu cukru. Znowu na Smakoterapii znalazłam babeczki, cudownie słodkie choć bez cukru, obłędnie wilgotne, i zadziwiająco wyrośnięte na takie bez mąki. Z podanej proporcji otrzymałam 6 mini babeczek, można upiec 3 normalniej wielkości. Przepis zmodyfikowałam wg własnych zasobów szafkowych.
Mini babeczki bananowo migdalowe
2 bardzo dojrzałe banany
mąka ryżowa ( 2 łyżki ) lub płatki ryżowe (ja zrobiłam z nimi właśnie)
jajko - u mnie 1 przepiórcze
3/4 szkl migdałów mielonych - u mnie ze skórką, bardzo grubo siekane w blenderze
proszek do pieczenia eko (1 płaska łyżeczka)
zrezygnowałam ze środków słodzących na rzecz 5 daktyli suszonych
solidna szczypta cynamonu
Banany miksujemy w malakserze lub blendujemy z mąką bądź płatkami ryżowymi, proszkiem, cynamonem oraz jajem i daktylami.
Mieszamy ze zmielonymi migdałami.
Małe foremki na babeczki smarujemy klarowanym masłem bądź innym
szlachetnym tłuszczem i posypujemy np bezglutenowymi płatkami, można skorzystać z foremek silikonowych lub papilotek.
Foremki napełniamy masą, zostawiając 1 cm od góry. Ja by otrzymać mini babeczki nałożyłam po równo do każdej ok 2 cm na dnie. Babeczki posypujemy grubo siekanymi migdałami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok 170st, do tzw "szuchego patyczka".
Mini babeczkom potrzeba było ok 30 minut.
Lubię mąkę ryżową, tao taki chlebek bananowy w zdrowszej wersji :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak!
UsuńŚwietny pomysł, szczególnie dla alergików ale nie tylko! Wczoraj kupiłam płatki ryżowe :)
OdpowiedzUsuńpolecam Ci w takim razie te babeczki bo sa bardzo smaczne :)
UsuńI bez cukru, a awyglądają cudownie, słodko i kusząco:-)
OdpowiedzUsuńtakie właśnie są :)
Usuń