Nalesniki z kaszy jaglanej

Skoro z kaszy mogą być racuszki to czemu nie naleśniki??? specyficzne w smaku ale takie prosto z patelni całkiem smaczne :) a jeszcze z domowym dżemem... przepis pochodzi ze Smakoterapii.

nalesnik jaglany

Nalesnik z kaszy jaglanej

ok 10 sporych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
nalesnik z kaszy jaglanej 1 szkl. mleka ryżowego lub wody
7-8 łyżek skrobi kukurydzianej
jajo kurze lub 2 przepiórcze (niekoniecznie)
3-4 łyżki nierafinowane oleju np. z pestek słonecznika, u mnie olej kokosowy
 
Ostudzoną kaszę miksujemy w towarzystwie mleka, skrobi, oleju i jajka (niekonieczne).
Masa powinna być bardzo gładka, dość płynna ale gęściejsza nieco od "zwykłej" naleśnikowej.
Przed pierwszym naleśnikiem natłuszczamy patelnię. Resztę naleśników smażymy bez tłuszczu. 
Wylewamy niewielką ilość masy na patelnię i rozprowadzamy ją ruszając naczyniem na boki. Czekamy aż placek "podeschnie", następnie lekko podważamy jego boki i obracamy na drugą stronę (jeśli naleśniki, mimo przyrumienienia, rozpadają się, należy do pozostałego ciasta dodać więcej skrobi).
Mi z tej porcji wyszło 6 naleśników niewielkiej wielkości, podobno powinno wyjść 2 razy tyle.
 

Komentarze

  1. Jestem pod ogromnym wrażeniem i na pewno wypróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) bez przesady!!! na pewno to zdrowsza wersja i całkiem smaczna :)

      Usuń
  2. Wow! Nam takie ładne nigdy nie wyszły.
    Pozdrawiam z trasy nr 7:)
    jm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) a Ty znowu w podroży!!! jedne mi wyszły ładne inne całkiem nie :)

      Usuń
  3. wyglądają jak tortille:) a nowy wygląd sMaczny bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To wygląda ciekawie.Może nawet moja wybredna banda się skusi.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty