Popekane ciastka orzechowe czyli Slodki Czwartek odc.52

Nie są ani mało kaloryczne, ani bez cukru za to są bez mleczne i bezglutenowe być mogą. 
Na pewno, jeśli nie macie alergii na orzechy, polecam bo są przepyszne! i te chrupiące orzeszki... Ochy i achy wprost z bloga Addio Pomidory :)



Popękane ciastka orzechowe
 
250 g płatków owsianych
75 g mąki pszennej (myślę, że śmiało można zastąpić ja mąką owsianą)
100 g cukru trzcinowego
100 g masła orzechowego
100 g miękkiego masła ( u mnie margaryna bez mleczna)
100 g orzechów laskowych
 
Płatki owsiane mielimy dokładnie. Łączymy z mąką i cukrem. Dodajemy masło. Wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Prażymy orzechy na patelni a następnie pocierając je o siebie ścieramy z nich skórkę, ja robiłam to partiami dłońmi. Orzechy przekładamy do masy ciasteczkowej i łączymy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni. Formujemy kulki, które spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 20 minut bez nawiewu, następnie jeszcze 10 minut z nawiewem. Ja piekłam 30 minut w 150 st.C cały czas z nawiewem bo się u mnie nie wyłącza. Studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.  
 
 

Komentarze

  1. Uwielbiam takie ciastka są bardzo smaczne, te wyglądają pięknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, tego mi było trzeba! Będę leczyć handrę ciastka i orzechowymi. Mam nadzieję, że Piątek to przeżyje :) młodą kapustę przeżył ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może przeżyje :) jak nie skłonności do alergii nie będzie źle :) buziaki!

      Usuń
    2. Już. Zrobione, spróbowane, będą jutro na drugie śniadanie jak ta lala :)
      Pomyślałby kto, nawet orzechy obdarłam ze skórek! :)))

      Usuń
    3. he he :) mi się zazwyczaj nie chce obierać ale i ja obrałam :)
      Na śniadanko pyszne! trzymam kciuki za Piątka!

      Usuń
  3. Mi tez bardzo podobają się te orzeszki:) Ale kuszą!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty