Babka dyniowa czyli poWeekendowe Łakocie odc.68

Chcecie babki? oto babka! wilgotna, kolorowa i bardzo smaczna. U nas pojawiła się w halloweenowe popołudnie. 
Ozdobiona przez Córcię smakowała wszystkim, nie tylko domownikom.
Zainspirował mnie wypiek Asieji :)



Babka dyniowa na halloween i nie tylko

1 szkl. purre dyniowego
1,5 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. brązowego cukru
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl. oleju
skórka i sok z połowy cytryny
szczypta (lub dwie) cynamonu
opcjonalnie pół szkl. dowolnych orzechów

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Dynię obieramy ze skórki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 minut aż będzie miękka. Studzimy ją i blendujemy na puree.
Do puree dyniowego dodajemy olej, sok i skórkę otartą z cytryny, jajko, cukier brązowy i cukier puder.
Wszystko mieszamy. Orzechy rozdrabniamy.
W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i cynamonem.
Suche składniki dodajemy do masy dyniowo jajecznej. Wszystko mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do foremki na babkę. Pieczemy ok 35 minut w 180 st.C.
Ostudzoną babkę można posypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą.


Komentarze

  1. Na pocieszenie zrobiłam sobie jabłkowe crumble bo na dyniowe zabawy nie miałam czasu - ale piekne!

    OdpowiedzUsuń
  2. A mi miłość do dyni przechodzi...:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do udziału w akcji z nagrodami! http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/babki-wielkanocne-2015 Do akcji można dodawać wpisy archiwalne. Przed dodaniem przepisu, zapoznaj się z regulaminem: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/03/babki-wielkanocne-akcja-kulinarna-z.html
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty