Dyniowe placki z maki ryzowej, z owocami

Optymistycznie pomarańczowe, przyjemnie cynamonowe, lekkie i pyszne. 
Robiłam je już kolejny raz. 
Wreszcie przy dobrym dziennym świetle. Znalezione u Marty.
Wrzucam je również do zakładki śniadaniówkowej. 
Gościły w pudełku śniadaniowym Córci jako szkolna przekąska.


Dyniowe placki z maki ryżowej, z owocami

2 szkl. pure z dyni
3 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki mleka ryżowego
2 łyżeczki miodu
2 jajka
2 szkl. mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatki do podania:
1 banan
1 jabłko
2 łyżki miodu

Wszystkie składniki ciasta mieszamy w misce, jeśli ciasto jest bardzo gęste dolewamy ciut więcej mleka.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Nakładamy porcje ciasta łyżką, lekko je spłaszczamy. Smażymy z obu stron by ładnie się zrumieniły.
Na drugą patelnię lub do rondelka wrzucamy pokrojonego banana i jabłko z dwoma łyżkami miodu. Podsmażamy kilka minut.
Owocami w miodzie dekorujemy ciepłe placki.


Komentarze

  1. Świetne zdjęcia! A tło rewelacyjne, te sztućce, taca, decha... super klimat!
    Moje foty to teraz będzie załamka, nikoś powiedział do widzenia;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję kochana! decha jak zwykle a reszta z domu rodzinnego przywieziona po porządkach znaleziona :)

      Usuń
  2. Szykujesz córci wspaniałe śniadania!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty