Kanapka z pieczonym miesem i warzywami - przepis
Lubię rozbudowane kanapki. W ramach poznawania nowych mięsiw upiekłam z przepisu Jamiego Olivera z "Gotuj sprytnie jak jamie" wołowy mostek. Po dwóch obiadach jeszcze co nieco zostało więc nie było wyboru jak skorzystać z jego kolejnego pomysłu i zrobić kanapkę. Jak ona wyglądała zobaczcie sami!
Danie bazowe - Pieczony mostek wołowy
2 kg mostka wołowego
oliwa
2 duże cebule
2 łyżeczki musztardy angielskiej
30 g świeżego rozmarynu
do sosu:
2 łyżki mąki
1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżki octu winnego
Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Duży żaroodporny garnek stawiamy na palniku i włączamy duży ogień. Mostek porządnie doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Cebule obieramy i kroimy w pół talarki. Wsuwamy pod mięso.
Tłusta część mostka smarujemy musztardą i posypujemy rozmarynem.
Mięso przykrywamy wilgotnym papierem do pieczenie a następnie nakrywamy dwiema warstwami folii aluminiowej.
Pieczemy mostek ok 4-5 godzin.
W połowie pieczenia podlewamy go wodą i znowu szczelnie zakrywamy.
Po tym czasie wyjmujemy pieczeń z piekarnika.
Wyjmujemy mięso na deskę i i przykrywamy.
Naczynie po mostku stawiamy na gazie. Do sosu dodajemy 2 łyżki mąki, dżem, ocet, 400 ml wrzątku i soki z deski z mięsem. Mieszamy i redukujemy do pożądanej konsystencji.
Mięso możemy rwać na pasma lub kroić na plastry.
Kanapka Po'Boy
(Kanapka z pieczonym mięsem i warzywami)
resztki z pieczonego mostka wraz z sosem pieczeniowym
bochenek ciabatty lub kilka kromek dobrego pieczywa żytniego
kiszone ogórki w plasterkach
marynowane cebulki, u mnie czerwone
sałata, kilka listków
papryczka chilli
musztarda
Pieczywo podgrzewamy pod grillem w piekarniku.
Układamy mięso wraz z sosem, ogórki, cebulki, porwana sałatę, całość dekorujemy musztarda i wg upodobań posypujemy kawałeczkami chili.
Podajemy póki ciepłe.
Na pewno smakuje genialnie. Takie mięsne kanapki dają dużo energii na cały dzień :)
OdpowiedzUsuńto prawda! i jest to idealna forma domowego recyklingu lodówkowego :)
Usuń