Sucharki pszenne z kardamonowa nuta czyli Niedzielne Sniadanie odc.48
Wiem, niedzieli dziś nie ma, ale dzień świąteczny podobno owszem jest. Sucharki te upiekłam sobie z racji żołądkowych sensacji jakie dopadły mnie w ubiegły weekend. Są przepyszne jako bułeczki ale jako sucharki jeszcze lepsze! bardzo delikatne, słodkawe, chrupiące z lekką nutka kardamonu.
Przepis pochodzi z książki "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa".
Sucharki pszenne z kardamonowa nuta
175 g masła lub margaryny
500 ml mleka
50 g drożdży
pół łyżeczki soli
9 łyżek cukru
2 łyżeczki mielonego kardamonu
ok 900 g maki pszennej
Tłuszcz rozpuszczamy, dodajemy mleko i lekko podgrzewamy.
Drożdże zalewamy małą ilością mleka z tłuszczem i mieszamy. Dodajemy resztę mleka, sól, cukier, kardamon, dodajemy tyle mąki by ciasto łatwo się wyrabiało. Posypujemy lekko mąką i przykrywamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Po tym czasie dodajemy resztę maki i zagniatamy.
Z ciasta formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy i czekamy aż wyrosną.
Piekarnik nagrzewamy do 250 st.C i pieczemy bułeczki 10 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie przekrawamy je na połówki. Układamy rozkrojeniem do góry.
Pieczemy w 200 st.C ok 5 minut a następnie suszymy 2 godziny w 100 st.C przy uchylonych drzwiczkach.
Fajny pomysł nie tylko na kłopoty żołądkowe :) Tylko nie mam kardamonu w spiżarce... Czym można go zastąpić?
OdpowiedzUsuńja myślę, że i cynamonu troszkę i wanilii zda tu egzamin :)
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń