Salatka obiadowa z buraczkow, korniszonow, z koperkiem
Miałam Wam ja pokazać już jakiś czas temu. Umknęło mi :)
Przepis podpatrzony w "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa. Gotowanie krok po kroku". Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, taka jesienno zimowa!
Sałatka obiadowa z buraczków, korniszonów, z koperkiem
1 duży burak, upieczony
1 por, biała część
4 spore korniszony
pół pęczka koperku
sok z połowy cytryny
łyzka oliwy
sól, pieprz do smaku
Buraka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak korniszony.
Pora myjemy i kroimy w ćwierć talarki, koperek myjemy i siekamy.
Wszystkie warzywa wkładamy do miski, doprawiamy, wlewamy sok i oliwę, mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
Pysznie smakuje ze wszelkiego rodzaju kotletami i mięsiwem :)
Dobry jest też burak z ogórkiem kiszonym i jabłkiem:)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń