Bulki bardzo dyniowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.50
Zaświeciło słońce, w domu szykują się prace remontowe a ja piekę bułki.
Miałam na nie chęć już od miesiąca. Wypatrzyłam przepis w listopadowej KUCHNI.
Są bardzo słonecznie pomarańczowe, mięciutkie, wilgotne, z delikatną skórką. Pyszne!
Oczywiście dzieciaki i prace remontowe nie pozwoliły mi zamieścić przepisu wczoraj! nadrabiam więc i życzę udanych wypieków :)
Bulki bardzo dyniowe
170 g mąki pszennej chlebowej
250 g maki orkiszowej razowej
14 g świeżych drożdży
280 g pure z dyni
1 duże jajko
1/4 szkl. mleka
3 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
80 g masła, roztopionego
pestki dyni do posypania
jajko roztrzepane z łyżka mleka do posmarowania
Drożdże rozprowadzamy w mleku.
Wszystkie składniki przekładamy do miski i przy pomocy miksera z hakiem mieszamy. Na końcu wlewamy rozpuszczone masło.
Ciasto wyrabiamy aż stanie sie gładkie, elastyczne i lśniące. Oprószamy ciasto mąką, przykrywamy ściereczką miskę, i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę by ciasto podwoiło objętość.
Po tym czasie ciasto mocno uderzamy, żeby sie odgazowało i dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy bułeczkę, układamy na wyłożonej papierem blaszce. Odstawiamy na kolejne 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.
Bułki smarujemy jajkiem zmieszanym z mlekiem, posypujemy pestkami i pieczemy ok 15 minut.
Studzimy na kratce.
świetne Ci wyszły , takie świeże z masełkiem to musi być dobre:)
OdpowiedzUsuńpyszne i długo świeże!
UsuńWspółczuję remontu.U nas już miesiąc rozgrzebane i zaczynam mieć dość
OdpowiedzUsuńnie dziwie Ci się wcale! u nas małe prace ale jednak :(
UsuńRewelacyjne bułeczki :-) a jaki mają piekny kolror. Poproszę jedną na śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńczęstuj się!
Usuń