Gofry dyniowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.71
Uwielbiamy gofry i jak tylko ktoś ma chęć na szybka przekąskę na słodko powstają gofry.
Czekoladowe, cynamonowe, zwykłe jasne aż w końcu dyniowe.
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Są odrobinę mniej chrupiące niż gofry tradycyjne ale rewelacyjnie podgrzewają się na chrupko w opiekaczu. Lekko słodkie, mile korzenne.
Wspaniałe na podwieczorek jak i na śniadanie.
U nas zostały pożarte z dżemem i solo.
Gofry dyniowe
200 ml wody gazowanej
200 ml mleka
150 g puree z dyni
2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
1 łyżka cukru
szczypta soli
250 g mąki pszennej np. poznańskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
80 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
W większym naczyniu mieszamy wodę gazowaną, mleko, puree z dyni, żółtka, cukier, sól.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz przestudzone masło.
Mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy na 15 minut.
Ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem, by piana nie opadła.
Ciasto nabieramy łyżką wazową, pieczemy w gofrownicy na złoty kolor. Upieczone gofry powinny być chrupiące z wierzchu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Jak ja dawno nie jadlam juz gofrow...ale mi narobilas smaku :)
OdpowiedzUsuń;) u nas ostatnio królują! często zamiast naleśników :)
UsuńA jak ja tez dawno nie jdałam... Jeju, gofry na śniadanie to jest to!
OdpowiedzUsuńżebyś wiedziała!
UsuńOżeszTY Wiewióro! Dałaś czadu! :D MUSZĘ wypróbować!
OdpowiedzUsuńczad musi być :) a gofery dyniowe polecam :)
Usuń