Gofry dyniowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.71

Uwielbiamy gofry i jak tylko ktoś ma chęć na szybka przekąskę na słodko powstają gofry. 
Czekoladowe, cynamonowe, zwykłe jasne aż w końcu dyniowe. 
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Są odrobinę mniej chrupiące niż gofry tradycyjne ale rewelacyjnie podgrzewają się na chrupko w opiekaczu. Lekko słodkie, mile korzenne. 
Wspaniałe na podwieczorek jak i na śniadanie.
U nas zostały pożarte z dżemem i solo.



Gofry dyniowe

200 ml wody gazowanej
200 ml mleka
150 g puree z dyni
2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
1 łyżka cukru
szczypta soli
250 g mąki pszennej np. poznańskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
80 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
W większym naczyniu mieszamy wodę gazowaną, mleko, puree z dyni, żółtka, cukier, sól.

Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz przestudzone masło.
Mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy na 15 minut.
Ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem, by piana nie opadła.
Ciasto nabieramy łyżką wazową, pieczemy w gofrownicy na złoty kolor. Upieczone gofry powinny być chrupiące z wierzchu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

  1. Jak ja dawno nie jadlam juz gofrow...ale mi narobilas smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) u nas ostatnio królują! często zamiast naleśników :)

      Usuń
  2. A jak ja tez dawno nie jdałam... Jeju, gofry na śniadanie to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  3. OżeszTY Wiewióro! Dałaś czadu! :D MUSZĘ wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty