Rogale drożdżowe z orzechami czyli nieNiedzielne Śniadanie odc.73
W niedzielny poranek tydzień temu chrupaliśmy granolę inspirowaną KUKBUKiem ale jedliśmy też drożdżowe rogale z orzechami (również wg tego magazynu).
Mięciutkie ciasto i wspaniałe, orzechowe (trochę jakby świąteczne) nadzienie... nic dodać, nic ująć!
Rogale drożdżowe z orzechami
35 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
55 g cukru
275 g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
145 g miękkiego masła
175 g orzechów włoskich
100 g miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
Drożdże wkruszamy do miseczki, zalewamy mlekiem, dodajemy pół łyżeczki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut by ruszyły.
Mąkę, cukier, sól mieszamy w misie miksera. Dodajemy zaczyn i 1 jajko, wyrabiamy.
Po 5 minutach dodajemy po kawałku masło (do ciasta jedynie 75 g). Wyrabiamy ok 5 minut.
Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy nadzienie. Miksujemy w blenderze orzechy (zostawiamy 25 g do posypania rogali), dodajemy 70 g masła i cynamon oraz miód, starannie ucieramy.
Gdy ciasto wyrośnie odgazowujemy i krótko zagniatamy.
Rozwałkowujemy na okrągły placek grubości 1 cm. Placem tniemy na 12 trójkątów. Każdy trójkąt pokrywamy masa orzechową i zwijamy zaczynając od szerszego boku.
Rogale układamy na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Bełtamy drugie jajko i smarujemy nim rogaliki. Posypujemy orzechami i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok 15 minut.
Studzimy na kratce.
Jak pięknie wyrosły! :)
OdpowiedzUsuńO mniam! To bym zjadła! Nie uchował się może z jeden?
OdpowiedzUsuńWyjątkowe:) Cudowne:) Do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam i bardzo smakowały ale ponieważ używam tylko mąki razowej to trzeba dodać jej więcej a mleka mniej aby uzyskać dobrą konsystencję ciasta . ��
OdpowiedzUsuńTak, to prawda, maka razowa zupełnie inaczej chłonie płyny. Cieszę się, ze rogale smakowały 😊
Usuń