Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i ryzem czyli Zupowy Wtorek odc.72
NIESAMOWITA!!!
Od bardzo dawna nie jadłam zupy pomidorowej z takim apetytem.
Jest w niej to coś... pachnie, smakuje i jeszcze wygląda apetycznie :)
Przepis z książki "Jadłonomia", z moimi modyfikacjami.
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i ryzem
1/2 szkl. ryżu
1 szkl. wody
sól
2 puszki pomidorów (w całości)
1 cebul
1 marchewka
szczypta płatków chili
1 ząbek czosnku
oliwa do smażenia
500 ml bulionu warzywnego
150 ml mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
sól, pierz do smaku
do podania kilka łyżeczek mleczka kokosowego i natka kolendry
Ryż wrzucamy na wrzątek, ze szczyptą soli gotujemy 10 minut. Po tym czasie garnek przykrywamy i odstawiamy by ryż wchłonął wodę.
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, czosnek siekamy.
W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i dusimy na niewielkim ogniu ok 8 minut.
Do garnka wrzucamy pomidory, cukier i sól. Dusimy ok 15 minut.
Gdy warzywa będą miękkie zalewamy całość bulionem i dolewamy 150 ml mleczka kokosowego. Zagotowujemy i blendujemy na aksamitny krem. Doprawiamy sola i pieprzem.
Podajemy z ryżem, odrobiną mleczka i natką kolendry.
Musze się skusić na nią, bo jakoś za pomidorową nie przepadam za bardzo... Ale coś czuje, że to mleko kokosowe może nadać jej ten wymarzony smak :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie ta pomidorowa jest inna, wyjątkowa i przepyszna! zrób szczególnie, że bez laktozy!!!
UsuńAch, pomidorowa! Mmmm. Uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńja też! szczególnie taką :)
UsuńZapisuję przepis. Może mój mąż się da namówić i zrobi na piątkowy obiad :)
OdpowiedzUsuń:) powodzenia :)
Usuń