Kokosowy krem z buraka czyli Zupowy Wtorek odc.73
Zupa niezapomniana w smaku.
Kremowa, syci i rozgrzewa jednocześnie.
Wszystko dzięki "Jadłonomii" :)
3 duże upieczone buraki
2 ząbki czosnku
kawałek 2 cm imbiru
szczypta płatków chili
3/4 dużej puszki mleka kokosowego
1,5 szkl. wody
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
Buraki obieramy i kroimy na plasterki. Ćwiartkę buraki kroimy dalej w słupki
W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy ok 1 minutę czosnek z imbirem.
Dorzucamy buraki (poza tymi pokrojonymi w słupki). i mieszamy.
Dolewamy mleko i wodę oraz solimy (ok łyżeczki soli). Przykrywamy częściowo i gotujemy ok 15 minut.
Blendujemy na gładki krem (u mnie zupa mocno się spieniła co widać na zdjęciach na dokładke robionych prawie po ciemku :/ ).
Doprawiamy sola, pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy z paseczkami buraka, natką kolendry lub pietruszki.
Znam tę zupkę:) Raz robiliśmy,mnie zachwyciła,męża niestety nie,więc powtórki nie będzie.No chyba,że mi się nagle zechce ale na razie nie mam apetytu na nic:(
OdpowiedzUsuńmój Małżon nawet nie próbował!
UsuńNie próbowałam takiego połączenia buraka z mlekiem kokosowym, bardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuń