Zapiekanka z dyni, sera owczego i dorsza czyli Srodowe Rybki odc.60

Oto danie bardzo smaczne, pyszna i prosta jesienna zapiekanka. 
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Apetyt na Polskę", ja zmodyfikowałam go nieco. 
Jeśli lubicie rybę, jeśli smakuje Wam dynia i nie gardzicie serem owczym zróbcie koniecznie!



Zapiekanka z dyni, sera owczego i dorsza

500 g dorsza
olej do smażenia

pure:
2 małe dynie piżmowe (podzielone na kawałki i upieczone do miękkości)
250 g serka owczego typu twarogowego
3 łyżki masła
listki tymianku z trzech gałązek
6 łyżek parmezanu

Filety dorsza solimy i pieprzymy i obsmażamy po 2 minuty z każdej strony na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Układamy w naczyniu do zapiekania.
Miąższ dyni ubijamy tłuczkiem na pure, mieszamy z serkiem, masłem, tymiankiem i połową parmezanu.
Wykładamy je na usmażona rybę. Wyrównujemy i posypujemy reszta parmezanu.
Zapiekamy ok 20 minut w 200 st.C.



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty