Piersi kaczki z suszonymi owocami, jablkami i majerankiem

Niezbyt trudne w przygotowaniu, niesamowicie aromatyczne i pełne smaku piersi z kaczki.
Niestety po przygodach z wiejską kaczką, na której prawie mięsa nie było, nie chowam urazy jedynie do kaczych piersi. 
W przeciwieństwie do innych drobiowych cycków mają smak już same w sobie a jeśli dorzucimy kilka prostych składników otrzymamy wspaniałe, trochę pachnące świętami danie :)



Piersi kaczki z suszonymi owocami, jabłkami i majerankiem

2 piersi kaczki
6 suszonych śliwek
4 suszone morele
majeranek
sól
pół pomarańczy, bez skórki
jabłko, obrane i pokrojone na ćwiartki

Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C.
Piersi nacinamy z boku, nadziewamy śliwkami i morelami.
Solimy i nacieramy majerankiem.
Układamy w naczyniu do zapiekania skórą do góry. Obkładamy owocami.
Przykrywamy i pieczemy ok. 90 minut. W połowie pieczenia polewamy wytworzonymi sokami, ew. podlewamy wodą.
Na ostatnie 15 minut odkrywamy, polewamy sosikiem i dopiekamy.
Ja podałam je z ziemniakami i cząstkami pomarańczy.


Komentarze

  1. Jesteś strasznym mięsożercą! Mięcho chwilowo nie dla mnie, brrr! Ale rybka i owszem:) Dziś był Twój gulasz rybny, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas mięso raz dwa razy w tygodniu, czasem ryba, czasem wół 😊 fajnie ze skorzystałam z przepisu!

      Usuń
    2. Kurde, a u nas prawie codziennie.... Musze coś z tym zrobic...

      Usuń
    3. Wiele osób je codziennie mięso, takie polskie przyzwyczajenia stety lub niestety :/

      Usuń
  2. Muszę przyznać, że kaczkę jadłam może ze dwa razy w życiu. Sama nigdy jej nie przyrządzam, nie tylko przez wzgląd na wieloletni wegetarianizm (minęło, ale ograniczam mięso bardzo), ale i ze względu na jej opinię trudnej do przygotowania dobrze. Twój przepis pokazuje, że to nie musi być trudne i przykre doświadczenie... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piersi z kaczki są łatwe w obsłudze a maja wiele smaku w przeciwieństwie do np kurczaka czy indyka, to nadal drób a jednak wcale nie suchy :) polecam!

      Usuń
  3. Jadam drób, nie jadam wieprzowiny i wołowiny. dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma za co dziękować! zapraszam częściej :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty