Mega śmietankowa babka

Znaleziona w Z Piekarnika już jakiś czas temu a wczoraj upieczona. Babka śmietankowa w pełni tego słowa. Pyszna, pachnąca i wilgotna. Bardzo łatwe, awaryjne, słodkości. 
Nic dodać, nic ująć czyli raj w gębie. U mnie z maleńkimi modyfikacjami.


3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany (dowolnej!, u mnie 22%)
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. 
Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż masa powiększy swoją objętość i stanie się sztywna i niemalże biała. Nie przerywając ubijania dodajemy śmietanę, a następnie stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką blaszki. U mnie była to tortownica o średnicy 20 cm. Pieczemy około 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. U mnie musiało popiec się chwilę dłużej.
Gotowe ciasto polałam lukrem kawowym. Idealna babka do dobrej herbatki popołudniową porą.

Komentarze

  1. Mmmm... moja babcia zawsze powtarza, że ciasto pyszne to ciasto śmietankowe :D

    OdpowiedzUsuń
  2. WoW! Jaka pyszna śmietankowa baba i ten kawowy lukier;) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie rozglądam się za jakąś fajną babką:) Oczywiście mam na myśli taką z piekarnika:)) A ta wygląda kusząco.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty przepis, a babka wygląda bardzo smakowicie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mega śmietankowa i mega pyszna:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Śmietankowa- brzmi pysznie!
    I jeszcze lukier kawowy.
    Kuszę się...

    OdpowiedzUsuń
  7. Herbatkę mam, popołudnie nadeszło, babeczko! przybywaj!

    OdpowiedzUsuń
  8. babeczka pierwsza klasa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie... :) zastanawia mnie ten brak tłuszczu, czyżby śmietana wystarczyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak :) zdecydowanie tłusta śmietana wystarcza w tym wypieku :)

      Usuń
    2. Miałam końcówkę 36% i jogurt naturalny.. Dolałam odrobinę oliwy i wyszła palce lizać!! Zabrałam ją do znajomych i nie muszę dodawać, że zrobiła furorę :)

      Usuń
    3. bardzo się cieszę, ze wyszła tak jak trzeba i smakowała :) pozdrawiam cieplutko.

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty