Placek karmelowy z jabłkami i Cynamonki czyli dwie propozycje urodzinowe.
Niby nic takiego, zwykłe ciasto z owocem ale połączenie ciągnących się elementów i kwaśnych jabłek ze słodkim ciastem jest niebywale pyszne! I jest to placek banalny w przygotowaniu, u mnie jako pierwsza z propozycji na Urodzinki Córci.
PLACEK KARMELOWY Z JABŁKAMI
2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
100 g krówek, pokrojonych w kostkę i obtoczonych w mące ziemniaczanej
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g margaryny
3 jaja
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 ml mleka
2 łyżeczki cukru trzcinowego
Masło miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i szczypta soli. Dodajemy po jednym jajku a następnie stale miksując dodajemy mąkę z proszkiem oraz mleko.Gdy składniki się połączą dorzucamy jabłka i mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Wtykamy kawałki krówek i całość posypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy35 minut w 170 st.C.
Studzimy przed pokrojeniem. Zamiast posypywać cukrem można ciasto polać po upieczeniu czekoladą
A czy
ktoś pamięta cynamonowe gofry prosto z przejścia podziemnego obok
Dworca Centralnego w Stolicy? ja pamiętam jak wariowałam na ich punkcie
gdzieś w latach 90tych. Cudownie słodkie i cynamonowe, i to właśnie o
nich pomyślałam gdy wzięłam pierwszy kęs ciasteczka wyjętego prosto z
piekarnika. Przepis na te ciasteczka znalazłam w Małej Cukierence.
I choć moje ciasteczka się rozpłynęły i niespecjalnie popękały to są
cudowne w smaku! i będą idealne jako jedna ze słodkości na mini
przyjęciu urodzinowym Córci już jutro.
2 ¾ szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
kilka kropli aromatu śmietankowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
kilka kropli aromatu śmietankowego
2-3 łyżki cukru
2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
Masło ucieramy z cukrem pudrem
około 3 minut. Ciągle ucierając, dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy mąkę,
proszek do pieczenia, sól, dodajemy parę kropli aromatu śmietankowego,
dokładnie mieszamy.
Dwie łyżki cukru mieszamy z cynamonem. Z ciasta
formujemy kuleczki i obtaczamy je w cynamonowej mieszance.
Ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w
170-180 st.C przez około 12-14 minut.
Pyszne ciasto i cynamonki!
OdpowiedzUsuńMniammm...
A gofry pamiętam doskonale.Szkoda,że już są tylko wspomnieniem.
Obie propozycje smakowite, porywam więc kawałek placka i jedną cynamonkę :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego naj... wiosenniejszego :D
OdpowiedzUsuńTu też zostawię koment o tym, bo pewnie już tam nie zajrzysz, a chciałam powiedzieć, że Cukiernia jest pięknie czyta na audiobooku, może to na spacery lepsze, niż papierowy drugi tom?
OdpowiedzUsuńAleż cudne zdjęcia z filiżanką!!!!! No te przepisy sobie linkuję do ulubionych!!!!
OdpowiedzUsuń