Placek karmelowy z jabłkami i Cynamonki czyli dwie propozycje urodzinowe.

Niby nic takiego, zwykłe ciasto z owocem ale połączenie ciągnących się elementów i kwaśnych jabłek ze słodkim ciastem jest niebywale pyszne! I jest to placek banalny w przygotowaniu, u mnie jako pierwsza z propozycji na Urodzinki Córci.


PLACEK KARMELOWY Z JABŁKAMI

2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
100 g krówek, pokrojonych w kostkę i obtoczonych w mące ziemniaczanej

100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g margaryny
3 jaja
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 ml mleka

2 łyżeczki cukru trzcinowego

Masło miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i szczypta soli. Dodajemy po jednym jajku a następnie stale miksując dodajemy mąkę z proszkiem oraz mleko.Gdy składniki się połączą dorzucamy jabłka i mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Wtykamy kawałki krówek i całość posypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy35 minut w 170 st.C.
Studzimy przed pokrojeniem. Zamiast posypywać cukrem można ciasto polać po upieczeniu czekoladą


A czy ktoś pamięta cynamonowe gofry prosto z przejścia podziemnego obok Dworca Centralnego w Stolicy? ja pamiętam jak wariowałam na ich punkcie gdzieś w latach 90tych. Cudownie słodkie i cynamonowe, i to właśnie o nich pomyślałam gdy wzięłam pierwszy kęs ciasteczka wyjętego prosto z piekarnika. Przepis na te ciasteczka znalazłam w Małej Cukierence. I choć moje ciasteczka się rozpłynęły i niespecjalnie popękały to są cudowne w smaku! i będą idealne jako jedna ze słodkości na mini przyjęciu urodzinowym Córci już jutro. 


CYNAMONKI

2 ¾ szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
kilka kropli aromatu śmietankowego

2-3 łyżki cukru
2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
 
Masło ucieramy z cukrem pudrem około 3 minut. Ciągle ucierając, dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodajemy parę kropli aromatu śmietankowego, dokładnie mieszamy. 
Dwie łyżki cukru mieszamy z cynamonem. Z ciasta formujemy kuleczki i obtaczamy je w cynamonowej mieszance. 
Ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w  170-180 st.C przez około 12-14 minut.


Komentarze

  1. Pyszne ciasto i cynamonki!
    Mniammm...
    A gofry pamiętam doskonale.Szkoda,że już są tylko wspomnieniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Obie propozycje smakowite, porywam więc kawałek placka i jedną cynamonkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego naj... wiosenniejszego :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Tu też zostawię koment o tym, bo pewnie już tam nie zajrzysz, a chciałam powiedzieć, że Cukiernia jest pięknie czyta na audiobooku, może to na spacery lepsze, niż papierowy drugi tom?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ cudne zdjęcia z filiżanką!!!!! No te przepisy sobie linkuję do ulubionych!!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji