Pszenny chleb z garnka z żurawinami i słonecznikiem

Drugi przepis wprost ze Smaków i Aromatów. Zmodyfikowany ze względu na to co ja mogę jeść i na to co lubi Małżon. Chrupiąca skórka, wilgotny środek z dziurkami oraz kolorową żurawiną. Po prostu pyszny chleb wprost z żeliwnego z garnka. Udał mi się i już zamierzam upiec kolejny.


600 g mąki pszennej chlebowej
10 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
1 i 3/4 łyżeczki soli
470 g wody
1/4 szkl pestek słonecznika
1/4 szkl suszonej żurawiny

Wieczorem nastawiamy zaczyn.
Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, dobrze mieszamy i krótko wyrabiamy.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin.
Następnego dnia ciasto wykładamy  na omączoną stolnicę.
Formujemy chleb zagarniając ciasto do środka. Posypujemy ciasto mąką i przykrywamy ściereczką na czas nagrzania piekarnika. Garnek żeliwny wkładamy do piekarnika na najniższy poziom i włączamy temperaturę 200 st.C.
Po ok. 40 minutach wyjmujemy ostrożnie rozgrzany garnek, zdejmujemy pokrywkę, przekładamy do niego chleb, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.  Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez ok. 20 minut. Chleb powinien się ładnie zrumienić i wypiec.
Wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy przed zjedzeniem.


Komentarze

  1. Cudnie Ci się upiekł! jak się cieszę:)))
    pozdrawiam i życzę miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miłe słowa i za ten przepis! jutro piekę znowu :)
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Piękności chleb!
    Uwielbiam chleby z garnka.Są wyjątkowo udane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny chleb,szkoda,ze nie w przekroju,czy temu garkowi nie wystarczy krótszy czas w piekarnika, nie będzie gorący już po 10 min np,pozdrawiam, maja38.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety kroiłam go dopiero wieczorem i zdjęcia nie wyszły a potem chleb "wyszedł" :) co do nagrzewania garnka to nie wystarczy 10 minut! Garnek żeliwny nagrzewa się powoli za to trzyma dobrze temperaturę. Żeby chleb nie przywarł do garnka tenże musi być bardzo, bardzo dobrze rozgrzany.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Ależ pięknie wygląda!!! Też chętnie zobaczyłabym go w środku!!! A najchętniej spróbowała:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko przed Tobą, liczę, że kiedyś nasze plany dojdą do skutku :)

      Usuń
  5. Wspaniały! Jaka szkoda, że nie mam takiego garnka :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc ja garnka tez nie mam... Korzystam ze starej żeliwnej, w środku emaliowanej, brytfanny po mojej babci. Sprawdza się idealnie!!!

      Usuń
  6. Uwielbiam taką skórkę na chlebie. Też często piekę w garnku żeliwnym ukradzionym mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiewióro! Jaki piękny chleb! Wygląda naprawdę wspaniale - brawo!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. No piękny, a mi się nie chce nawet w automacie robić. Muszę się zmobilizować chociaż raz w tygodniu (miesiącu?) :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji