Śniadaniowe rogaliki z...

... posypałam je różnościami. Był i sezam, i mak a na koniec sól morska specjal for Małżon. Pyszne rogaliki śniadaniowe, lekkie, ale nie napompowane, rozwarstwiające się apetycznie. Idealne do zbożowej kawki z mlekiem i dżemu z czarnej porzeczki na białym serze... takie miałam dzisiaj śniadanie... ehhh... poezja.
Przepis zaczerpnięty z boga Anny Addio Pomidory.


500 g mąki
2 jajka
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl. letniego mleka
20 g świeżych drożdży
50 g masła
Podgrzewamy mleko, odlewamy odrobinę i rozpuszczamy w nim drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 15 minut w ciepłym miejscu. W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy pozostałe mleko i cukier, olej i sól. Mieszamy.
Dosypujemy przesianą mąkę i wlewamy wyrośnięte drożdże. Mieszamy (ja od początku zagniatałam mikserem) najpierw dużą drewnianą łyżką i następnie wyrabiamy. Tak jak napisała Anna ciasto kleiło się na początku po około 10 minutach wyrabiania i podsypaniu odrobiny mąki przestało być takie lepkie i dało się je bez problemu przełożyć do miski.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, lekko smarujemy olejem i wkładamy do miski do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Rozwałkowujemy bardzo cieniutko (2-3 mm) kolejno każdą z nich na omączonej stolnicy, smarujemy rozpuszczonym masłem i zwijamy jak na rogaliki. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na pół godziny.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Wyrośnięte rogaliki smarujemy żółtkiem i posypujemy czym chcemy.
Pieczemy około 10 minut by były rumiane i błyszczące.

Komentarze

  1. o mamusiu...jakież to apetyczne!!!!!! a jaka piękna porcelana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają lepiej niż te z piekarni, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne, zlociste, na pewno bardzo smaczne. Zjadlabym takiego na sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wiecie co mnie denerwuje????
    komentarze w stylu jak to ładnie wygląda
    wiemy że ładnie wygląda piszcie czy dobre jak wam wyszły a nie mmmmm jakie złociste.....

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimie jak Cie denerwuje to nie czytaj :) mi jest miło kiedy ktoś komentuje twierdząc, że apetyczne i ładne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty