Śniadaniowe rogaliki z...
... posypałam je różnościami. Był i sezam, i mak a na koniec sól morska specjal for Małżon. Pyszne rogaliki śniadaniowe, lekkie, ale nie napompowane, rozwarstwiające się apetycznie. Idealne do zbożowej kawki z mlekiem i dżemu z czarnej porzeczki na białym serze... takie miałam dzisiaj śniadanie... ehhh... poezja.
Przepis zaczerpnięty z boga Anny Addio Pomidory.
500 g mąki
2 jajka
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 szkl. letniego mleka
20 g świeżych drożdży
50 g masła
Podgrzewamy mleko, odlewamy odrobinę i rozpuszczamy w nim drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 15 minut w ciepłym miejscu. W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy pozostałe mleko i cukier, olej i sól. Mieszamy.
Dosypujemy
przesianą mąkę i wlewamy wyrośnięte drożdże. Mieszamy (ja od początku zagniatałam mikserem) najpierw dużą
drewnianą łyżką i następnie wyrabiamy. Tak jak napisała Anna ciasto kleiło się na początku po około 10 minutach wyrabiania i podsypaniu odrobiny mąki przestało być takie lepkie i dało się je bez problemu przełożyć do miski.
Wyrobione
ciasto formujemy w kulę, lekko smarujemy olejem i wkładamy do miski do
wyrośnięcia na około 1
godzinę. Ciasto
dzielimy na 12 równych części. Rozwałkowujemy bardzo cieniutko (2-3 mm)
kolejno każdą z nich na omączonej stolnicy, smarujemy rozpuszczonym
masłem i zwijamy jak na rogaliki. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na pół godziny.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Wyrośnięte rogaliki smarujemy żółtkiem i posypujemy czym chcemy.
Pieczemy około 10 minut by były rumiane i błyszczące.
o mamusiu...jakież to apetyczne!!!!!! a jaka piękna porcelana:)
OdpowiedzUsuńOj tak..wyglądają pysznie..
OdpowiedzUsuńWyglądają lepiej niż te z piekarni, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńPiekne, zlociste, na pewno bardzo smaczne. Zjadlabym takiego na sniadanie :)
OdpowiedzUsuńwiecie co mnie denerwuje????
OdpowiedzUsuńkomentarze w stylu jak to ładnie wygląda
wiemy że ładnie wygląda piszcie czy dobre jak wam wyszły a nie mmmmm jakie złociste.....
Anonimie jak Cie denerwuje to nie czytaj :) mi jest miło kiedy ktoś komentuje twierdząc, że apetyczne i ładne.
OdpowiedzUsuń