Pszenno-orkiszowy z ziarnami chleb z garnka
Wilgotny, z widocznymi pęcherzykami powietrza w środku oraz z całą masą ziarenek.
Pyszny i długo świeży. No i mój...
Pyszny i długo świeży. No i mój...
po 200 g mąki pszennej chlebowej i orkiszowej typ 650
150 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
po łyżce siemienia lnianego i pestek słonecznika
2 łyżki otrębów owsianych
łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru
200 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy
10 g drożdży
Z wody, drożdży i łyżeczki cukru (trzcinowego) robimy zaczyn.
Odstawiamy na 10 minut. W tym czasie w misce łączymy mąkę, ziemniaki, ziarna, otręby oraz sól.
Gdy zaczyn się spieni dodajemy go do mąki, dolewamy oliwę, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Powinno być dość elastyczne i lekko kleić się do rąk. Ja robiłam to mikserem ok. 7 minut.
Ciasto smarujemy oliwą i wkładamy do miski. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Po tym czasie garnek żeliwny wykładamy papierem, wkładamy do niego ciasto.
Garnek z ciastem wstawiamy do piekarnika. Włączamy temperaturę 230 st.C. Po pól godzinie zdejmujemy pokrywę garnka i zmniejszamy temperaturę do 200 st.C. Dopiekamy chleb kolejne 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy chleb, pukamy od spodu sprawdzając czy wydaje głuchy dźwięk. Jeśli tak jest gotowy. Studzimy go na kratce.
Najlepszy z najlepszych :D
OdpowiedzUsuńkurczę, skąd ja taki garnek wezmę? Chleb mnie zachwycił
OdpowiedzUsuńNajprostszy żeliwny garnek możesz kupić nawet w Ikei :) dziękuję za miłe słowa :D
UsuńPiękności chlebek!
OdpowiedzUsuńśliczny i smakowity cały blog pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuń