Trzy chlebki. Chlebek mięsny z warzywami.

Jest to jedna z wersji tzw. pieczeni rzymskiej choć zdecydowanie łagodniejsza w smaku. Dla mnie super choć bardzo brakowało mi w nim jakiegoś ostrzejszego dodatku np. cebulki... może następnym razem się odważę???


500 g szynki wieprzowej do zmielenia
2 marchewki
2 łyżki kukurydzy z puszki, lub świeżej
1 jajko przepiórcze
łyżka kaszy manny
sól, pieprz, świeże oregano

Mięso mielimy. Marchewki obieramy i kroimy w kostkę, kukurydzę odcedzamy.
Do mięsa dokładamy warzywa, jajko, przyprawy oraz kaszę. Zagniatamy i wkładamy do wyłozonej papierem foremki.
Pieczemy ok. godziny, można troszkę dłużej, w 160 st.C.
Jeśli możemy jeść potrawy smażone polecam pokrojenie pieczeni w grube plastry i odsmażenie ich przed podaniem.


Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty